Rotuesittelyssä: Iki-ihana akita

Ansioluettelonsa salat paljastaa tällä kertaa akita – rohkea ja uskollinen oman elämänsä Hopeanuoli.

Osaaminen ja erityistaidot

Olen suurikokoinen ja hiljainen pystykorva Japanista. Oletko koskaan kuullut tarinan Hachikō-koirasta, joka odotti isäntäänsä aamuisin juna-asemalla vielä yhdeksän vuotta tämän kuolemankin jälkeen? Kyseisen akitan legendaarisesta lojaalisuudesta omistajaansa kohtaan tuli kansainvälinen symboli uskollisuudesta – se tiivistänee luonteeni varsin hyvin. Myös suositun animesarjan Hopeanuoli oli rodultaan akita!

Osa charmistani piilee käytöksessäni, joka on hyvin hillittyä. Tarvitsenkin kumppanikseni jämäkän ja määrätietoisen omistajan. Laumakeskeisenä rotuna en useimmiten pidä vieraista koirista (enkä kissoista!) ja saatan pyrkiä alistamaan mokomat tunkeilijat. Voimieni ja suuren kokoni vuoksi tulistuessani minua saattaa olla hyvin vaikea hallita.

Koulutus ja työkokemus

Alun perin minua käytettiin suurriistan kuten karhujen, villisikojen ja peurojen metsästykseen. Nykyisin toimitan lähinnä omatahtoisen seurakoiran virkaa.

Olen noin 4000 vuotta vanha rotu, kotoisin Japanin Tohokun maakunnasta. Minua käytettiin taistelukoirana vuodesta 1603 lähtien. Rotuani alettiin risteyttää mastiffien ja tosan kanssa vuonna 1868, jolloin syntyi shin-akita eli sananmukaisesti uusi akita. Onneksi koiratappelut kiellettiin Japanissa 1908. Alkuperäinen rotuni oli vähällä kuolla sukupuuttoonkin, kunnes minut julistettiin kansallisaarteeksi ja suojelu aloitettiin.

Rotuni suurin kannattajamaa on kotimaa Japani, mutta minulla on vahva jalansija myös Ranskassa ja Italiassa. Yhdysvalloissa minusta on eriytynyt omaksi rodukseen amerikanakita.

Harrastukset ja mielenkiinto

Jos haaveissasi on koirapuistoissa viihtyvä hännänheiluttaja, jokin toinen koirarotu lienee sinulle varmempi valinta. Säännöllinen, runsas liikunta on minulle tärkeää. Jos osaat motivoida minua oikein, kanssani voit harrastaa lähes kaikkea. Erityisesti tehtävät, joissa saan käyttää tarkkaa nenääni, ovat mieleeni! Säänkestävyyteni ansiosta olen mainio kumppani vaikka erämaavaellukselle. Minua kouluttaessa kannattaa pistää merkille, ettei harjoittelu muutu liian ennalta-arvattavaksi. Ikävystyneenä voin nimittäin osoittautua varsin itsepäiseksi tapaukseksi: miellyttämishalu minulta puuttuu, sillä en ole palveluskoira.

Muuta

Olen tyypillisen pystykorvan näköinen. Minulla on kippura häntä, pystyt korvat ja vahva rakenne. Vinot silmäni ovat minulle hyvin tunnusomaiset. Ihannesäkäkorkeus uroksilla on 66 senttimetriä, nartuilla 61.

Karvapeitteeni on tiheää ja keskipitkää – harjaa minua säännöllisesti, ettei turkkini huopaannu. Rotumääritelmä hyväksyy neljä väriä: punaisen, seesamin (punainen, mustat karvankärjet), brindlen eli juovikkaan sekä valkoisen. Suomessa yleisin väri on punainen.

Motto

Watashi wa totemo kawaii desu!

Suosittelijat

Määrätietoiset ihmiset, jotka kaipaavat uskollista kumppania, Hopeanuoli-fanit


MTV3/Helmi

Lähde: Wikipedia, Koirat – Löydä itsellesi sopiva rotu (Gummerus, 2011), Akitayhdistys.fi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja