Rotuesittelyssä: Alaskanmalamuutti

Ansioluetteloaan raottaa tällä kertaa hurmaavan päättäväinen ja laumaviettinen työkoira, alaskanmalamuutti.

Osaaminen ja erityistaidot

Ken sutta pelkäisi – no alaskanmalamuuttia ei tarvitse ainakaan! Olen ystävällinen, älykäs, uuttera ja seuraa rakastava koira, yksi maailman vanhimmista roduista. Arktiselta ulkonäöltäni muistutan kuulemma sutta aivan kuten pohjoisenkaverini siperianhusky, vaikka en ole edes moisille hukille läheistä sukua. Saatan kuitenkin joskus ulvoa kuin susi, jos olen jännittynyt, surullinen tai yksinäinen. Uuu! Muutoin olen hiljainen koira, haukun harvoin.

Olen vahvasti laumasidonnainen koira, joten yksineläjät ja erakkosielut älkää vaivautuko: minusta ei saa yhden miehen koiraa tai sohvaperunaa.

Koulutus ja työkokemus

Rotuni on lähtöisin ankarasta Alaskasta, jossa mahlemuit-heimon eskimot käyttivät minua kuormanvetäjänä hylkeenpyyntimatkoillaan. Vedimme raskaita kuormia pitkiä matkoja vaikeissa olosuhteissa – ja pienellä ravinnolla.

Kun kultakuume 1890-luvulla iski, minä mainiona rekikoirana olinkin ihmisille kultaakin arvokkaampi. Edelleen toimin uskollisena ja itsevarmana rekikoirana, se kun minulla on verissä.

Tänä päivänä olen hyvä seura- ja harrastuskoira. Vahtikoiraksi en niinkään sovellu. Suomeen me ensimmäiset malamuutit tulimme 1960-luvulla.

Harrastukset ja mielenkiinto

Vaikka olenkin vankkarakenteinen, olen hyvin ketterä. Meitä alaskanmalamuutteja käytetään yhä rekikoirina, usein myös seura- tai näyttelykoirina. Minun kanssasi voit harrastaa reki- ja kärryajelua, vaeltamista kesällä tai talvella, agilitya tai tokoa. Tarvitsen paljon tekemistä ja liikuntaa ulkoilmassa! Jos minulle tulee tylsää, saatan kaivaa kuoppia tai karata pihalta.

Myönnän, että itsepäisenä ja helposti tylsistyvänä koiruutena kouluttamiseni ei ole aina kaikkein helpointa. Paras motivaation lähde onkin ruoka, jolle olen erityisen perso! Nom. Minulla on aina nälkä.

Koska olen voimakas koira, en suosittele että pienet lapset lähtevät minua ulkoiluttamaan – narun toisessa päässä pitää olla pomo! Olen tottunut tiukkaan arvojärjestykseen laumassa ja pyrin itse johtajaksi. Muitten koirien kanssa en aina tule toimeen: hallitsevana persoonana torjun heidät helposti.

Muuta

Olen suuri, vankka ja voimakas koira. Ihannesäkäkorkeus on nartuilla 58,5 senttimetriä, uroksilla 63,5. Ihannepainoni on 34–38,5 kiloa.

Tiheä ja vedenpitävä turkkini on hiukan karkeampi kuin siperianhuskyn. Kestän jopa 40 asteen pakkasia, mutta kesällä minulle tulee siinä hurjan kuuma – älä siis vie minua lenkille päivän kuumimpaan aikaan!

Tavallisimmat värit ovat mustavalkoisen, harmaanvalkoisen ja punavalkoisen eri sävyt. Vatsanaluksessani, raajoissani, käpälissäni ja osassa päätäni vallitseva väri on aina valkoinen. Värimerkit päässä ovat rodulleni tunnusomaisia: esimerkiksi valkoinen laikku otsassa ja valkoinen kaulus ovat enemmän kuin toivottavia. Minulla on myös ihanan tuuhea häntä sekä isot käpälät.

Motto

Nälkä pyhittää keinot!

Suosittelijat

Talvi-ihmiset, rekiajelijat, ne jotka pystyvät hillitsemään namipalojen antamisen..


MTV3/Helmi

Lähde:Alaskanmalamuutti.net, Wikipedia, Koirat – Löydä itsellesi sopiva rotu (Gummerus, 2011)

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja