Romanitaustainen Kiba Lumberg laukoo suorat sanat Veijo Baltzarista – epäilee vyyhdin olevan vielä kerrottua laajempi: "Totuuden on tultava julki – voin joutua vainon tai tappouhkausten kohteeksi"

Kiba Lumberg tylyttää kovin sanoin Veijo Baltzarin tukijoita –"Haaremiteollisuutta, osa poliitikoista on varmasti tiennyt" 7:20
Katso videolta koko Kiba Lumbergin haastattelu.

Kulttuurineuvos Veijo Baltzaria epäillään törkeästä ihmiskaupasta. Viiden jälkeen -ohjelmassa haastateltu romanitaustainen kirjailija ja taidemaalari Kiba Lumberg epäilee, että vyyhti on luultavasti vielä kerrottua laajempi.

Helsingin Sanomien juttu kulttuurineuvos Veijo Baltzarista nostatti valtavan kohun.

Jutun mukaan Baltzar lähenteli, kontrolloi ja manipuloi nuoria tyttöjä, jotka osallistuivat hänen produktioihinsa. Baltzarin ympärille kehkeytyi vuosien varrella jopa eräänlainen kultti.

MTV Uutisten tekemän selvityksen mukaan Baltzar ja hänen edustamansa luovan kulttuurin yhdistys Drom ry ovat saaneet ovat saaneet avustuksia eri tahoilta yhteensä yli 600 000 euron edestä viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Kuinka tämä kaikki on ollut mahdollista?

– Tämähän on oikeastaan aika vanha juttu, ollut jo 1960-luvulla liikkeellä. Siihen on aika pitkälle syynä meidän poliittinen ja kulttuuripoliittinen järjestelmämme, toteaa Viiden jälkeen -ohjelmaan haastateltu Kiba Lumberg

"Taidetta ja lasten hyväuskoisuutta on käytetty hyväksi"

Itsekin romanitaustainen kirjailija ja taidemaalari kertoo, että osa romaniväestöstä ei ole välttämättä uskaltanut tuoda asioita esille, vaan vaiennut niistä mielummin. Hänen mukaansa tapauksessa ei ole kiinnitetty huomiota lasten ja nuorten asemaan tai ihmisoikeuksiin.

– Osa poliitikoista, taidejärjestöistä ja apurahajärjestöistä vetäytyy syrjään, vaikka he ovat tienneet tämän. Se on järkyttävää. Suomessa on käytetty taidetta ja lasten hyväuskoisuutta hyväksi, Lumberg toteaa. 

Julkisuudessa esiintyminen voi tuoda jopa tappouhkauksia

Lumberg toivoo, että koko Baltzariin liittyvä vyyhti tutkittaisiin perusteellisesti. 

– Tässä pitäisi mennä ajassa taaksepäin ja tutkia kaikki asiakirjat läpi. Tähän on sotkeentunut vielä huomattavasti enemmän ihmisiä, hän vihjaa. 

Lumberg tiedostaa julkisten kannanottojensa asettavan hänet haavoittuvaiseen asemaan, mutta kannustaa silti avoimuuteen. 

– Voin joutua vainon tai tappouhkausten kohteeksi. Olen soittanut poliisille tästä, sillä olen saanut jo puhelinsoittoja. Mutta tapahtui mitä tahansa, mielestäni totuuden on tultava julki ja asioista pitää puhua. 

– Haluan sanoa kaikille näille naisille ja tytöille, joita on ollut vuosien varrella paljon ja joista osa on jo aikuisia: älkää pelätkö, vaan puhukaa avoimesti!

Katso yllä olevalta videolta koko Kiba Lumbergin haastattelu. 

Lue myös:

    Uusimmat