Mainos

Romaniassa diktaattorin teloituksen vuosipäivä

Romaniassa tulee tänään kuluneeksi 25 vuotta maata hallinneen diktaattorin Nicolae Ceausescun teloituksesta.

Ceausescun kuolema päätti vuosikymmeniä kestäneen kommunistisen diktatuurin.

Hän pakeni vaimonsa Elenan kanssa pääkaupungista Bukarestista kommunistihallintoa vastustaneiden laajojen mielenosoitusten seurauksena joulukuussa 1989. Vain muutaman tunnin paon jälkeen heidät saatiin kiinni, tuomittiin ja teloitettiin 25. joulukuuta.

Vuonna 1918 syntynyt Ceausescu nousi Romanian kommunistisen puolueen pääsihteeriksi vuonna 1965. Hän oli johtajakautensa alkuvuosina suosittu hahmo kotimaassaan ja lännessä Neuvostoliiton ylivaltaa vastustavan linjansa vuoksi. Ceausescun Romania ei esimerkiksi osallistunut Tshekkoslovakian miehitykseen vuonna 1968.

Ajan myötä Ceausescu ryhtyi kuitenkin harjoittamaan yhä itsevaltaisempaa politiikkaa. Hän rakensi ympärilleen henkilökultin ja nimitti kymmeniä sukulaisiaan korkeisiin virkoihin. Sortohallintoa tuki salainen poliisi Securitate ja tiukka mediasensuuri.  

Romania velkaantui rajusti 1970-luvun mittaan, ja 1980-luvulla maassa jouduttiin toteuttamaan ankara säästöohjelma, mikä osaltaan lisäsi kansan tyytymättömyyttä Ceausescua kohtaan.  

Ceausescun hallinto oli yksi Euroopan viimeisistä kaatuneista kommunistihallinnoista. Sen kaatuminen oli myös poikkeuksellisen verinen, sillä muualla Itä-Euroopassa ei esimerkiksi teloitettu valtionjohtajia. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja