30 vuotta Romanian diktaattori Nicolae Ceausescun teloituksesta: diktaattori eli yltäkylläisesti samaan aikaan, kun kansa kärsi nälästä

Tänään on kulunut 30 vuotta siitä, kun Romanian diktaattori Nicolae Ceausescu ja hänen vaimonsa Elena teloitettiin. Pariskunta teloitettiin kansannousun päätteeksi armeijan käännyttyä johtajaansa vastaan.

Ennen pikaoikeudenkäyntiä ja teloitusta Targovistessa Ceausescut olivat paenneet Bukarestista helikopterilla vihaisten mielenosoittajien keskeytettyä Nicolae Ceausescun puheen.

Kansan vihan taustalla oli olojen kurjistuminen. Romania oli ottanut aiempina vuosina runsaasti lainaa, ja Ceausescu päätti maksaa lainat takaisin piittaamatta kansan nälästä. Samaan aikaan hän itse eleli yltäkylläisesti.

Kattila kiehui yli ensiksi Timisoarassa maan länsiosan unkarilaisalueella. Määräys karkottaa paikallinen pastori ja toisinajattelija Lazlo Tokes kokosi suuret ihmisjoukot hänen asuntonsa ympärille estämään viranomaisia.

Seuraavina päivinä mielenosoittajien joukko vain paisui, ja lopulta väkijoukkoon myös ammuttiin. Silti Ceusescun hallinto rahtasi 100 000 ihmistä pääkaupunkiin Bukarestiin kuuntelemaan "Ajatusten Tonavan" ja Karpaattien neron" puhetta 21. joulukuuta.

Keskuskomitean parvekkeelta puhuneen Ceausescun naama venähti epäuskoiseksi, kun ihmiset alkoivat yllättäen huutaa vastalauseita ja "Timisoaraa". Avustajien ryntäily edestakaisin ja suoran tv-lähetyksen katkeaminen viestittivät romanialaisille, että muutos oli alkanut.

Ceausescut yrittivät paeta seuraavana päivänä helikopterilla, mutta jäivät kiinni ja päätyivät teloitusryhmän eteen.

Sekava vallankumous

Muilta osin Romanian vallankumouksesta sukeutui sekava vyyhti, josta ei ole vielä kolme vuosikymmentä myöhemmin tehty kunnolla selkoa. Reilusta tuhannesta kuolleesta yli neljä viidesosaa sai surmansa vasta Ceausescun kukistumisen jälkeen.

Oikeudenkäyntejä on aloitettu ja lopetettu, mutta vain kourallinen Ceausescun lähipiiristä on tuomittu. Marraskuussa alkoi oikeudenkäynti Romanian entisestä presidenttiä Ion Iliescua vastaan. Kommunistipuolueeseen kuulunut, nyt 89-vuotias Iliescu otti vallan väliaikaisen hallituksen johdossa heti Ceausescujen paettua. Häntä syytetään rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat