Romahduksia, hämmennystä ja surua – tällainen on Halmeen ex-vaimon paljastuskirja

Tony Halmeen ex-vaimon Katja Halmeen tarinan kirjaksi työstänyt kirjailija Paula Salomaa kuvailee teoksen olevan täynnä toiveikkuutta, romahduksia, hämmennystä ja surua.

Kustannusosakeyhtiö Otava julkaisee elokuun lopulla Tony Halmeen ex-vaimon Katja Halmeen tarinan Viikingin varjossa.

Kustantamon nettisivuilla kuvaillaan teoksen olevan ”Vangitseva kuvaus painostavasta ja julkisesta avioliitosta”.

Ammattinyrkkeilijä ja kansanedustaja Tony Halme oli naimisissa Katja Halmeen kanssa vuosina 1998–2005. Tony Halme löydettiin kuolleena kotoaan Helsingistä alkuvuodesta 2010. 

”Katja oli parikymppinen maalaistyttö kun hän tapasi yökerhossa Tony Halmeen. Kului neljä kuukautta ja hän asui Los Angelesissa raskaan sarjan nyrkkeilijän vasta­vihittynä vaimona. Yhteisiin vuosiin mahtui paitsi pelkoa ja politikointia myös kahden rakkaudessa eksyneen ihmisen sinnikästä halua onnistua. Oliko Tony Halme väärinymmärretty hyväntekijä vai manipuloiva narsisti? Katjaa haastatellut tutkija Paula Salomaa tarjoaa analyyttisen näkökulman herkkään mieleen. ” - Kirjan kuvaus Otavan nettisivuilla.

MTV.fi tavoitti teoksen kirjoittaneen Paula Salomaan kertomaan kirjan työstämisestä ja sen sisällöstä.

Salomaa kertoo aloittaneensa teoksen teon marraskuussa 2014 lukemalla kaikki viisi Tony Halmeen kirjaa. Samaan aikaan hän oli tavannut Katja Halmeen ja jatkanut Viikingin varjossa -kirjan työstämistä. Alkuvuonna 2015 vuorossa olivat olleet monen kuukauden syvähaastattelut Katjan Halmeen kanssa.

– Kirjan tekeminen on ollut hurja voimaponnistus, uppouduin siihen noin 60 tuntia viikossa, Salomaa kertoo.

Kirjassa käydään läpi sekä Katjan että Tonyn elämää vuosien 1998–2010 ajalta. Tuohon aikakauteen liittyykin useita värikkäitä käänteitä, joten luvassa on varmasti paljastuksia.

– Kirjassa on uutta ja yllättävääkin tietoa, mutta kirjailijan asiatyylillä. Teos siis alkaa heidän vuoden 1998 tapaamisesta oululaisessa yökerhossa. Kirjassa käsitellään heidän seitsemän vuoden avioliittoa Amerikassa asumisineen sekä Tonyn kansanedustajauraa ja perussuomalaisten lähihistoriaa. Soinihan pääsi Halmeen avulla eduskuntaan vuonna 2003, Salomaa kuvailee teoksen sisältöä.

Kirja ei suinkaan pääty pariskunnan vuoden 2005 eroon eikä Tony Halmen kuolemaan (2010), vaan siinä käydään läpi myös Katjan toipumista kaikesta kokemastaan.

– Vaikka Katjan ja Tonyn yhteinen tarina päättyi, seurataan teoksessa heidän elämäänsä eron jälkeen. Samalla peilaan taaksepäin, siinä on luvassa tulkintaa ja syvällistä analyysiä. Millaiset jäljet Katjaan jäi kaikesta hänen kokemastaan?

Julkisuudessa Katjan ja Tonyn liittoa ruodittiin ahkerasti eikä välikohtauksilta vältytty. Kirjailija Salomaa myöntääkin, että teoksen työstäminen on ollut täynnä tunteiden myllerrystä.

– Onhan siinä ihan hurjaa tarinaa ja laaja tunneskaala tuli käytyä läpi. Luvassa on toiveikkuutta, romahduksia, hämmennystä ja surua. Molemmat he yrittivät parhaansa, mutta kyllähän tällainen jättää jälkensä ja sitä Katja halusi nyt työstää. Aiheiden läpikäynti on ollut rankkaa, mutta opettavaista.

– Olen tehnyt tämän tyylisiä tekstejä ja tottunut rankkoihin aihepiireihin. Joskus paha kääntyy kuitenkin hyväksi ja tuo itsetuntemusta. Teoksessa tulee olemaan paljon uutta tietoa Tonyn ja Katjan keskinäisistä väleistä, nostan hattua Katjalle kaiken avaamisesta.

Muuttuiko Salomaan oma käsitys Tony Halmeesta kirjan työstämisen myötä?

– Media ja Tony myös itse antoi tietynlaisen kuvan itsestään. Nyt ymmärrän paremmin hänen elämänpolkuaan ja sitä, miksi hän toimi, kuten toimi, Salomaa kuvailee.

Teoksessa katsotaan myös tulevaan, sillä Katja kertoo siinä myös uudesta parisuhteestaan. Jotain jää kuitenkin yksityiseksi ja vain Katjan ja Tonyn väliseksi, sillä ihan kaikkea ei tässäkään teoksessa kerrota.

Viikingin varjossa - Katja Halmeen tarina ilmestyy 27. elokuuta 2015.

Kirjasta uutisoi ensimmäisenä Hymy-lehti.

Lue myös:

    Uusimmat