Mainos

Rokotusten ottamisessa selkeitä alueellisia eroja – tuhkarokkoluku jopa hälyttävän pieni

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotuskattavuuskartat antavat viitteitä siitä, että joillakin alueilla on selkeästi enemmän ongelmia rokotusten kanssa.

Näillä THL:n asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo tarkoittaa alueita, joilla usean rokotuksen osalta jäädään merkittävästi alle valtakunnallisen kattavuusarvion.

Yleisesti katsoen pienten lasten rokotuskattavuus on pysynyt suhteellisen ennallaan, Elonsalo kertoo. Hän arvioi, että täysin rokottamatta jäävien lasten osuus on edelleen todella pieni.

– Valtakunnallisella tasolla lasta usealta eri taudilta suojaavan viitosrokotuksen kattavuus on erinomainen, Elonsalo sanoo.

– Myös rotavirus- ja pneumokokkirokotusten kattavuudet ovat hyvät. Vaikka viitosrokotuksiin verrattuna niiden osalta on isompia alueellisia eroja, niin valtakunnallisesti arvioituna noin yhdeksän lasta kymmenestä saa nämä rokotukset.

Suomessa rokotukset ovat vapaaehtoisia ja kansalliseen rokoteohjelmaan kuuluvat rokotteet ilmaisia.

Luotettavampia arvioita haetaan

Erittäin herkästi tarttuvalta tuhkarokolta suojaavan MPR-rokotuksen kattavuuden tulisi olla yli 95 prosenttia, jotta tuhkarokko ei palaisi Suomeen. Kattavuuskartoissa näkyy kuitenkin alueita, joissa kattavuus ei saavuta 95:tä prosenttia tai jää jopa alle 90 prosentin.

– Rokotusten kirjaamiseen ja tiedonkeruun ongelmien takia rokotuskattavuudet ovat todellisuudessa todennäköisesti jonkin verran korkeampia kuin kartassa esitetyt luvut, Elonsalo kertoo.

Tuhkarokolta suojautumisessa ei hänen mukaansa ole varaa lepsuilla. Jos rokotuskattavuus on alueella pitkään matala, syntyy tasku, jossa tuhkarokko voi päästä leviämään.

– THL tekee yhteistyötä kuntien kanssa, jotta kattavuusluvuista saataisiin mahdollisimman luotettavia. Tärkeätä on, että paikallisesti herätään tarkistelemaan oman alueen kattavuuksia, Elonsalo sanoo.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja