Rokotteet tulevat Suomeen tuhannen annoksen "pizzalaatikoissa" – näin HUS aikoo järjestää mahdollisesti ennen vuodenvaihdetta alkavat koronarokotukset

Koronarokotteiden antaminen on valtava operaatio – näin HUS aikoo sen järjestää 5:38
Video: Koronarokotteiden antaminen on valtava operaatio – näin HUS aikoo sen järjestää

EU-komissio ehdottaa, että kaikki 27 jäsenmaata aloittaa kansalaistensa koronarokotukset yhtä aikaa, joulukuun viimeisellä viikolla. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä valmistelut ovat jo täydessä vauhdissa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä rokotetaan ensin 35 000 terveydenhuollossa työskentelevää sekä hoivakotien ikääntyneet, jos rokotteita saadaan Suomeen riittävästi.

– Koronarokotukset käynnistyvät Suomessa jo joulukuun viimeisellä viikolla, jos rokote saadaan Suomeen jouluksi, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Hoitohenkilöstön rokotukset aiotaan hoitaa kuudessa viikossa.

Ensimmäinen rokote on vaikeasti käytettävä

Ensimmäisenä Suomeen saadaan joulun aikaan Pfizerin ja Biontechin rokote. Se saapuu syväjäädytettyinä -70-asteisissa laatikoissa Suomeen.

Jokaisessa laatikossa on tuhat annosta. Ruotsalaisen mukaan niiden lempinimeksi on annettu "pizzalaatikot".

Tuhat annosta, joka on yhdessä "pizzalaatikossa", säilyy jääkaappilämpötilassa 5 päivää. Sen jälkeen, kun kuiva-annos tehdään rokotteeksi, se sekoitetaan keittosuolaan. Kun se otetaan jääkaapista, säilyy rokote käyttökelpoisena huoneenlämmössä enää kuusi tuntia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Rokotteen vaikean käytettävyyden vuoksi väestön massarokotukset, johon myös koronan vakavan taudin riskiryhmäläiset kuuluvat, käynnistyvät vasta kun toisen valmistajan Modernan jääkaapissa säilytettävä rokotetta saadaan Suomeen.

Tämän arvioidaan tapahtuvan helmi-maaliskuun vaihteessa.

Rokotuksissa hyödynnetään testauksessa opittua tietoa

Vaikka hoitohenkilöstöä aletaankin rokottamaan jo aiemmin, täydellä teholla rokotukset alkavat vasta 4. tammikuuta, kun uusi rokotusajanvarausjärjestelmä valmistuu. Siinä on hyödynnetty samaa järjestelmää, jolla ihmiset tällä hetkellä varaavat ajan koronatestiin.

Rokottaminen tapahtuu työterveyshuollossa ja sairaalaosastojen rokotuspisteissä, mutta Uudellemaalle suunnitellaan myös rokoteautoa.

Ruotsalaisen mukaan rokotukset järjestetään niin, että riski saada tartunta rokotuspaikalta on pieni. Hän uskoo, että ihmiset ovat jo rutinoituneita turvaväleihin ja kasvomaskeihin.

HUSista korostetaan, että rokotusten tarkka aikataulu riippuu siitä, miten paljon ja missä aikataulussa rokotteita lopulta saadaan Suomeen.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta Ruotsalaisen koko haastattelu rokotejärjestelysitä HUSin alueella.

Lue myös:

    Uusimmat