Mainos

Rokottamaton nainen tartutti tuhkarokkoa huvipuistossa USA:ssa –vauvat karanteeniin

Tuhkarokkoepidemia leviää edelleen Yhdysvalloissa, ja asiasta on noussut kiivas periaatteellinen keskustelu.

Republikaaniehdokkaat kosiskelevat rokotusvastustajia 

Yhdysvaltojen presidentinvaalikisoissa on otettu jo rokotuksetkin käsikassaraksi. Jo kaksi suhteellisen suosittua republikaaninimeä on sanonut, että lasten rokottamisesta pitäisi antaa lisää päätösvaltaa vanhemmille.  

Kysymys rokotuksista on Yhdysvalloissa tulehtunut sen jälkeen kun rokottamaton nuori nainen levitti tuhkarokkoa Disneylandissa Kaliforniassa. Tammikuussa havaittiin huvipuistosta kulkeutuneen yli sata tartuntatapausta. Presidentti Barack Obama suositteli taudin leviämisen johdosta rokotuksia kaikille lapsille.  

Republikaanipuolella senaattori Rand Paul taas sanoi CNBC-kanavan haastattelussa katsovansa, että päätös kuuluu vanhemmille.  

-Valtio ei omista lapsia. Vanhemmat omistavat lapsensa. Tämä on kysymys vapaudesta ja kansanterveydestä, Paul sanoi.  

Paul väitti tietävänsä useita tapauksia, joissa lapset ovat saaneet vakavia mielisairauksia rokotusten jälkeen.  

New Jerseyn kuvernööri Chris Christie kannatti aiemmin laajempaa valinnanvaraa rokotuksissa.  

Uskomuksille rokotusten aiheuttamista autismitapauksista ei ole tieteellistä pohjaa, mutta ne ovat juurtuneet syvälle amerikkalaiseen keskusteluun.   

(STT)

Viimeksi tauti lähti leviämään tammikuussa, kun rokottamaton tuhkarokkoon sairastunut nuori nainen kävi Kalifornian Disneylandissä, ja tartutti suuren joukon samana päivänä huvipuistossa käyneitä.

Kaliforniassa suuri joukko vauvaperheitä joutui olemaan kotona neljän viikon karanteenissa tuhkarokon pelossa. Osa heistä oli käynyt Disneylandissä sinä samana päivänä, kun sairas nuori nainen oli huvipuistossa.

Sittemmin karanteeniin on joutunut vauvoja, jotka olivat käyneet lääkärissä samana päivänä, kun siellä oli käynyt tuhkarokkoa sairastava potilas.

Toistaiseksi tuhkarokkoepidemiaan ei ole kuollut kukaan, mutta pahimmat jälkitaudit puhkeavat pitkän ajan kuluttua taudin aktiivivaiheen jälkeen.

Yhdysvalloissa on joukko vanhempia, jotka eivät rokotuta lapsiaan tavallisia kulkutauteja vastaan. Syynä siihen on joskus uskonto, mutta myös usko rokotusten ja autismin väliseen yhteyteen.

Rokotuksen ja autismin syy-yhteyden toi esiin aikoinaan brittilääkäri Andrew Wakefield. Lääkärin tekemä tutkimusraportti osoittautui sittemmin täysin vääräksi ja mieheltä vietiin lääkärilupa, mutta liike ehti kasvaa suureksi etenkin varakkaiden amerikkalaisten keskuudessa.

Tuhkarokon rokotussuoja on laskenut, ja nyt ärhäkkä tauti pääsee jylläämään. Rokotus annetaan yli yksivuotiaille vauvoille, eli kaikki nuoremmat ovat vaaravyöhykkeessä.

Tavallisten amerikkalaisten keskuudessa suhtautuminen rokotuksia vastustaviin vanhempiin on ollut tähän saakka lievän ihmettelevää, mutta nyt mielipiteet ovat jyrkentyneet.

Vauvojen vanhemmat etenkin ovat nousemassa sotajalalle sellaisia vanhempia vastaan, joiden periaatteet vaarantavat nyt muidenkin lapset.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.