Roger Mooren tähdittämä flopannut James Bond -elokuva oli katkaista legendaarisen elokuvasarjan

Bondin yhdeksäs tuleminen valkokankaille oli lähellä myös olla elokuvasarjan viimeinen.

007 ja kultainen ase (1974) muistetaan Roger Mooren toisena James Bond -elokuvana, jossa nähdään Christopher Leen esittämä nerokas palkkamurhaaja Francisco Scaramanga. Kahden valkokangaslegendan kohtaaminen ja Bondien aiempi menestys lippukassalla eivät kuitenkaan taanneet elokuvalle menestystä. Bond-elokuvaksi huonosti tuottanut teos oli jopa katkaista elokuvasarjan.



Kun ensimmäinen James Bond -elokuva Salainen agentti 007 ja tohtori No (1962) ilmestyi, alkoi huippusuosittu saaga, jonka 25. osa No Time to Die ilmestyy tänä vuonna. Roger Moore oli onnistuneesti korvannut Sean Conneryn James Bondina elokuvassa Elä ja anna toisten kuolla (1973), mutta seuraavana vuonna ilmestynyt 007 ja kultainen ase ei ollut odotetun kaltainen menestys.

Vaikka paperilla Mooren ja Leen kohtaaminen valkokankaalla näyttikin hyvältä, valmista elokuvaa vaivasi monien mielestä liioiteltu huumori, epäuskottavat taistelukohtaukset, sekava kerronta ja hyvien ideoiden hukkaaminen.



Roger Moore oli ennen Bondeja tullut tutuksi brittiläisen Pyhimys-sarjan pääosanäyttelijänä. Vakoilua ja rikoksia sisältävä sarja oli Moorelle oiva ponnahduslauta agenttiroolia varten.

Kultaisen aseen tuotanto aloitettiin kiireellä Mooren ensimmäisen huippumenestyneen Bondin jälkeen, koska menestystarinaa haluttiin jatkaa nopeasti. Hätäisellä tuotannolla oli negatiiviset seurauksensa. Elokuva ei sytyttänyt yleisöä ja se sai kriitikoilta murskakritiikin. Huonon taloudellisen menestyksen taustalla oli myös vähäinen elokuvan markkinointi. Bond-nimen vetovoimaan luotettiin liikaa. Samassa kuussa ensi-iltaan tulleet Liekehtivä torni ja Kummisetä II veivät osan potentiaalisesta yleisöstä.

Edellistä Bondia 70 miljoonaa dollaria vähemmän tuottanut elokuva oli Bond-mittapuulla floppi. Elokuvasarja oli jopa jonkin aikaa jäissä. Tuottajat Albert R. Broccoli ja Harry Saltzman olivat riidoissa keskenään. Saltzmanilla oli henkilökohtaisia ongelmia elämässään. Hän oli myös suurissa rahavaikeuksissa, joka johti lopulta siihen, että hän joutui myymään omana osuutensa Bond-liiketoiminnasta.

Vastoinkäymisten takia Broccoli valmisteli seuraavan Bond-elokuvan tuotantoa huolella. Kehuttu ja myös lippukassoilla menestynyt 007 rakastettuni ilmestyi vasta vuonna 1977. Koskaan ennen ei kahden James Bondin ilmestymisen välissä ollut kulunut kolmea vuotta.

Vuonna 2017 kuollut Roger Moore näytteli James Bondia seitsemässä elokuvassa. Moore oli vahva ehdokas jo ensimmäisen Bond-elokuvan nimirooliin, mutta rooli meni lopulta Sean Connerylle.

Lähde: Screen Rant

Lue myös:

    Uusimmat