Rock Academy ottaa aloittelevat bändit vierihoitoon - apua myös arkielämään

Bändit ilman tukiverkostoa 2:01

Aloittelevien bändien Rock Academy -valmennustoiminta laajentuu parhaillaan Turusta usealle paikkakunnalle. Tavoitteena on uudentyyppisen tukiverkoston rakentaminen.

Toisin kuin junioriurheilussa bändit puurtavat usein yksin jopa vuosia. Bändivalmennuksessa musiikkiuran lisäksi annetaan neuvoja elämänhallintaan.

Uralle uusi suunta

Joensuulainen hevibändi Zerostreet tykittää treenikämpällään materiaalia julkaisukuntoon. Vuoden verran kasassa ollut yhtye pääsi mukaan Rock Academy -valmennukseen ja sitoutuu nyt kahden vuoden kehitysohjelmaan.

Halutaan tehdä asiat mahdollisimman ammattimaisesti ja siitä nimenomaan oli kiinni tää meidän uran kehitys tässä vaiheessa, pohtii vokalisti Tuomas Pyykkö.

Vokalistin lisäksi yhtyeessä soittavat kitaristit Santeri Hujala ja Tommi Mönttinen, rumpali Rasmus Heikkinen ja basisti Johannes Kortelainen. Pyykkö tekee lyriikat, kitaristit vääntävät sävellykset.

Bändi voi hyödyntää kaikessa toiminnassaan Rock Academyn -nimeä maksutta.

Bändit ilman tukiverkostoa

Bändit ovat usein aika yksinäisiä toisin kuin junioriurheilussa, jossa harrastuksen tukena on hyvinkin laaja verkosto ja ammattilaisten apu. Treenikämpällä saattaa ilmetä jopa syrjäytymistä. Turussa vuonna 2011 kehitetty toimintamalli tarjoaa tukiverkon.

Musiikissa kehittymisen lisäksi tärkeää on elämänhallinta. Saadaan mielekästä tekemistä ja me autetaan sitten tietysti muissakin asioissa. Siellä on nuorta väkeä, niin tulee armeija-ja koulutusasioita ja kaikkea tämmöstä vastaan, pystytään niissäkin jeesaamaan, summaa Turku Rock Academyn toiminnanjohtaja Tomi Arvas.

Valmennuksen aikana joku on onnistunut pääsemään esimerkiksi musiikkialan oppilaitoksiin.

– Pitää muistaa, että musahommissa on paljon muitakin ammatteja kuin muusikko ja soittaminen, Arvas muistuttaa.

Kymmeniä hakijoita

Joensuussa alkavaan bändivalmennukseen haki 30 yhtyettä joista yhdeksän pääsi mukaan demon, soittokokeen ja haastattelun jälkeen.

– Siellä on hyvin sekalaista sakkia. On ihmisiä jotka olivat ensimmäisellä keikallaan siinä soittokokeessa ja sitten siellä on niitä jotka on keikkaillu jo jonkin aikaa. Joillakin on usempi bändi, paljastaa toiminnasta vastaavan Joensuun Popmuusikoiden tuottaja Katri Kilpiä.

Kullekin bändille on asetettu erilaisia tavoitteita. Sellainen voi olla esimerkiksi pääsy keikalle johonkin tiettyyn paikkaan.

Kilpiä muistuttaa, että kaksi vuotta voi tuntua nuoren elämässä pitkältä ajalta.

Tärkeintä on halu sitoutua kehitystyöhön, Kilpiä painottaa.

Myös Zerostreet on huomannut että bänditouhu on joskus aika yksinäistä. Odotukset Rock Academyn apuun ovat korkealla.

Kyllä tämä varmasti antaa eväitä myös henkisellä puolella, Pyykkö uskoo.

Autotallitaso ei kehitä - eikä riitä

Monet bändi treenaa paljon, mutta vääriä asioita. Toisilla taas ontuu markkinointi. Zerostreetin hevimiehille tärkeintä on saada ulos hyvissä olosuhteissa tehty laadukas julkaisu, varteenotettavaa materiaalia.

– Mun mielestä niitä tehään ihan liian helposti. Semmosia autotalliäänitteiteitä jotka ei todellakaan edesauta sen bändin kehittymistä, Pyykkö huomauttaa.

Kaikkiaan Rock Academy-valmennuksessa pyörii viitisenkymmentä bändiä kahdeksalla paikkakunnalla. Turun ja Joensuun lisäksi mukana ovat ainakin Jyväskylä, Tampere, Rauma ja pääkaupunkiseutu.

Joensuuta lukuunottamatta Rock Academyn vastuutaho on kaupungin nuorisotoimi. Joensuussa vastuu on poppareilla.

Lue myös:

    Uusimmat