Muusikot takovat toisilleen biisejä – biisileirillä tekemisen sietämätön ilo

Biisileirien suosio kasvaa jatkuvasti. Muusikot tekevät yhä enemmän yhdessä biisejä toisillensa. Paikkana voi olla vaikka kesämökki. 

Tänään pääsimme käymään Mökkitie Recordsin tiloissa. Esimerkiksi Arttu Wiskarin kappale Mökkitie on osittain biisileirin tuotosta. Leirit eivät siis ole vain suosittuja, vaan myös tuotteliaita.

– Nämä ovat räjähtävässä kasvussa. Tämä on se tapa, jolla aika monet haluavat tehdä biisejä. Tässä on niin monia positiivisia puolia. Me teemme tätä työtä, koska tämä on meille vapaus, ja sitten kun pääsemme sellaisiin tilanteisiin, mitkä rikkovat sen, mihin ollaan totuttu, niin se on aina hyvä juttu, tiivistää Mökkitie Recordsin toimitusjohtaja Olli Saksa.

Parodiaa ja positiivista sekoilua

Tänään kappaleita sävellettiin artistille nimeltä Titta. Hommassa tuoksahti elektropainotteinen tekemisen meininki.

– Sossu maksaa nää bileet, Titta laulaa ja korvamato on selviö. 

– Ota pari sossuntantta-sanaa pois. Ja laula, että et halua lapsia vaan koiran, ehdottaa lauluntekijä Jenni Westerbacka.

Miten hitti sitten syntyy, tuottaja Niko Lith?

– Olemalla rehellinen ja rohkea, eikä seuraa kaavoja. Ja kokeilemalla jotain härskiä sekoilua, Lith tiivistää. 

Nyt työstettävä kappale lähti käyntiin Titan unesta.

– Joskus tuntuu siltä, että olisi tosi paljon kivempi olla menemättä töihin ja antaa sossun maksaa kaiken. Tämä yhteiskunta on niin raadollinen, että joskus sellainen olisi kivaa. Tämä on vähän niin kuin fantasia, nauraa Titta. 

Muusikko Lihamestari Tarmon järjestämä leiri kokoaa yhteen erilaisia lauluntekotekniikoita käyttäviä ammattilaisia. Osa heistä ei ole tavannut aikaisemmin toisiaan. 

– Haluan yhdistää ihmisiä ja sitä kautta hyviä biisejä. Täällä on tuottajia, sanoittajia, säveltäjiä ja markkinoinnin osaajia, luettelee Tarmo. 

Tekijöiden kommenteissa toistui avoimuus, ideointi, rajojen rikkominen ja tehokkuus. Oman mukavuusalueen ulkopuolellekin saattaa löytää.

– Saamme kasattua uusia ihmisiä tiimeiksi. Näin muusikot, jotka ovat rutinoituneet tekemään tietynlaisia biisejä, joutuvat haastavaan uuteen tilanteeseen. Näin sattumalta voi syntyä jotain uutta, sanoo levy-yhtiön toimitusjohtaja Olli Saksa. 

– Tässä mahtavaa on tehokkuus. Kun on rajallinen määrä aikaa, niin biisi tulee päivässä tehtyä. Kotona prosessi voi venyä ihan eri tavalla. Ja yhteistyöllä tulee erilaisempia kappaleita, hehkuttaa Westebacka.

Teksti edellä erottuu massasta

Lauluntekijä Samae Koskinen korostaa uuden musiikin tekemisessä sanojen merkitystä. Samaa sanoo Wiskarin lauluissa kuultava sanataituri.  

– Teksti edellä mennään aina. Suomalaisessa musiikissa on tosi tärkeää se, että mitä sanotaan ja miten sanotaan. Se on helpoin tapa erottua massasta ja niin ne hitit yleensä syntyvät, kertoo Mökkitien laulunkirjoittaja Janne Rintala.

– Täällä kaikilta voi oppia jotain. Tämä on tosi hauskaa heittäytymistä. Vähän kuin olisi muukalaisen kanssa alasti, hymyilee Koskinen.


Lue myös:

    Uusimmat