Robert Heleniusta nöyryytettiin musertavasti Suomessa – sitten tuli soitto Klytshkolta

Robert Helenius puhuu Anthony Joshuan neljän viikon takaisesta sparripyynnöstä: "Jos olet doupattu, ei pyydetä" 2:27
Robert Helenius puhuu Anthony Joshuan neljän viikon takaisesta sparripyynnöstä: "Jos olet doupattu jätkä, ei sinua pyydetä sellaisiin paikkoihin."

Nyrkkeilijä Robert Heleniuksen tuore elämäkerta paljastaa kulissien takaisia kohtaamisia useiden ammattinyrkkeilyn tähtiottelijoiden kanssa. Yhden tappionsa jälkeen Helenius sai yllättävän soiton Volodymyr Klytshkolta.

Helenius nousi vuonna 2011 Klytshkon ykköshaastajaksi WBC-liiton maailmanlistalla, mutta ei koskaan saanut tilaisuutta nousta ukrainalaisjättiä vastaan kehässä.

Sparraajaksi suomalainen kelpasi silti monille aikansa suurista nimistä, niin myös molemmille Klytshkon veljeksille. Kirjailija Tuomas Kyrön kirjoittama tuore elämäkerta Nyrkki – kehässä Robert Helenius (WSOY 2023) kertoo muutamista kohtaamisista maailmanhuippujen kanssa.

Vuonna 2016 Helenius oli yksi kuudestatoista Volodymyr Klytshkon harjoitusleirille Itävaltaan kutsutuista sparraajista.

– Viiden tähden luksushotelli Tirol-vuoristossa. Täysi ylläpito, isot illalliset, uima-allasalue, juuri remontoitu hotelli. Lounasbuffetti on valtava, illallinen tarjoillaan ravintolassa, valkeat pöytäliinat, Kyrö kuvailee leiriolosuhteita.

– Sparrivastustajien on oltava paikalla kello kahdeksalta aamulla, heitä on yhteensä kuusitoista. Klytško saapuu monta tuntia myöhemmin, tällä tavalla testataan onko joku krapulassa tai muuten huonolla motivaatiolla liikkeellä.

Samana vuonna Helenius koki Helsingin Hartwall Arenalla ruman tappion hollantilaiselle Johann Duhaupasille. Uran ensimmäinen tyrmäystappio muistetaan kuvista, joissa Helenius roikkui tajunnan rajamailla kainaloistaan kehäköysissä.

Helenius otti tappion raskaasti eikä jaksanut kirjan mukaan kuunnella muiden lohdutuksia. Sitten tuli yhteydenotto mestarilta.

– Volodymyr Klytško soittaa Robbelle tappion jälkeen, että ei pidä lannistua. Tyrmäys tapahtuu joskus jokaiselle, niin myös hänelle. Maailmanmestari sanoo, että lopettaminen nyt olisi väärä päätös. On mietittävä, mikä meni vikaan, missä voi parantaa, ja aloitettava työnteko alusta, Kyrö kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat