RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ei sulje pois hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa – vaaliohjelman hinta "miljardin kieppeillä"

Puheenjohtajatentissä RKP:n Anna-Maja Henriksson, osa 1/2 11:14

Ruotsalaisen kansanpuolueen (RKP) puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vieraili Huomenta Suomessa tentattavana.

RKP:n on ollut vuonna 2016 puheenjohtajaksi nousseen Henrikssonin johdolla täysin poikkeuksellisesti oppositiossa. Henrikssonin mukaan toinen kausi oppositiossa ei olisi kriisi.

– Tietenkin jokainen puolue tavoittelee hallitusvastuuta, ja RKP:lle se on tärkeä asia, mutta eteenpäin mennään, Henriksson kommentoi.

Puheenjohtaja ei rajaa etukäteen pois hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa.

– Emme lähde sulkemaan ketään etukäteen pois, mutta perussuomalaisten arvopohja on ehkä vähän erilainen kuin meillä. Me lähdemme siitä, että jokaisen ihmisen ihmisarvo on jakamaton.

Henriksson ei aseta myöskään konkreettisia kynnyskysymyksiä hallitukseen osallistumiselle.

– Me tietysti lähdemme liikkeelle siitä, että Suomi on kaksikileinen maa. 

Nato-ovi pidettävä auki, sote sairaanhoitopiirien pohjalle

RKP haluaa, että Suomi liittyisi sotilasliitto Natoon vuoteen 2025 mennessä. Henrikssonin mukaan asiassa ollaan käytännöllisiä, kun laajaa kansallista tukea Nato-jäsenyydelle ei ole, mutta ovi olisi puheenjohtajan mukaan pidettävä auki.

Puolueen sote-malli perustuisi sairaanhoitopiirien pohjalle. Kunnat ja kaupungit saisivat samalla itse päättää, mitä tekevät vanhuspalveluiden ja sosiaalihuollon kanssa. 

Suurta hallintouudistusta ei Henrikssonin mukaan tarvittaisi.

– Mielenterveystyöhön pitää panostaa paljon enemmän. Siihen ei ole panostettu riittävästi, ja se on juuri sitä ennalta ehkäisevää työtä, Henriksson sanoo.

Vaaliohjelma maksaa noin miljardin

Aktiivimallia Henriksson ei halua purkaa täysin, mutta työn vastaanottamisen kannusteita pitäisi hänen mukaansa lisätä. Lisäksi sosiaaliturvaa tulisi uudistaa.

Puheenjohtaja myöntää, että vaaliohjelmalla on hintansa.

– Ehkä jos otetaan myös vanhustenhuolto ja hoitajamitoitus ja kaikki nämä mukaan, ollaan siinä miljardin kieppeillä, Henriksson arvioi.

EU-parlamentti linjasi viime viikolla kellojen siirtelyn loppuvan vuonna 2021. Henrikssonin mukaan tärkeintä on jäädä pysyvästi aikaan, joka on mahdollisimman lähellä Ruotsia – käytännössä siis talviaikaan.

– Henkilökohtaisesti olisin kesäajan puolella, mutta tämä on tämmöinen makukysymys, Henriksson hymähtää.

"RKP:n paikka on jossain keskemmällä"

RKP:n on katsottu siirtyneen kuluneen hallituskauden aikana hieman aiempaa vasemmalle. Eduskunnan istumajärjestyksessä puolue on kuitenkin yhä kaikkein oikeimmalla.

Henriksson katsoo, että istumajärjestystä tulisi muuttaa.

– Istumajärjestys on johtunut siitä, että RKP tarvitsi aiemmin tulkkien apua. Nyt sitä tarvetta ei enää ole, ja RKP:n paikka on jossain keskemmällä, jossain kokoomuksen ja keskustan välissä, Henriksson sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat