Rivitalon ulkovarasto lämpimään hyötykäyttöön

Monessa rivitalossa on sellainen tilanne, ettei lämpimiä säilytystiloja löydy ollenkaan tai ne ovat muuten aivan riittämättömät. Usein käytössä on kuitenkin kylmä varasto esimerkiksi sisääntulon yhteydessä, ja monessa tapauksessa sellainen on mahdollista muuttaa puolilämpimäksi.

Jokainen varastohan on tietysti oma juttunsa, jonka eristämisen toteutus on pohdittava erikseen. Kaikki nurkkaratkaisut ja seinän ja lattian liitokset on mietittävä paikan päällä tapauskohtaisesti. Kaikille yhteistä on kuitenkin se, että eristeen ja julkisivuverhouksen väliin on jäätävä kookas tuuletusrako ja itse tilan tuuletuksesta on huolehdittava kunnolla. Sen on oltava riittävä: tarvitaan vähintään kaksi venttiiliä. Lisäksi sisäpinnan on oltava niin tiivis, ettei sisäkosteus pääse tunkeutumaan rakenteisiin.

Tässä esimerkkikohteessa rakenne on sellainen, että 50 x 100 millin pystyrunkoon on aikoinaan lyöty 25 x 50 mm vaakarima naulausrimaksi alkuperäiselle julkisivuverhoukselle, joka oli toteutettu 15 millin päreellä ikään kuin lomalautatyyppisenä. Myöhemmin ulommaiset näistä on poistettu ja tilalle laitettu tuuletus- ja naulausrima sekä sen päälle uusi, varsinainen julkisivuverhouspaneeli. Tämän seurauksena tuuletustilaa on todella riittävästi.

Asukas oli valinnut eristysmateriaaliksi Kankaanpäässä toimivan SPU-Systems Oy:n mallistoon kuuluvan 90 mm "Vintti-Iita" -polyuretaanilevyn, josta ulkopintaan saadaan tuuletusrakoa vielä 10 mm lisää. Valmistajan mukaan levy on itsessään niin ilmatiivistä, että se ei tarvitse mitään erityistä tuulensuojalevyä ja niin vesihöyrytiivistä, että sisäpuolelle ei myöskään tarvita erillistä vesihöyrysulkumuovia.

Kattoon laitetaan samaa levyä 120 mm paksuisena. Nyt saadaan jo niin hyvä lämmöneristysarvo, että vanhoissa rakennuksissa sellaisesta puhuttiin asuintilojen eristyksen kohdalla. Vähemmälläkin pärjättäisiin oikein hyvin, mutta asukas on päätellyt niin, että kun remontti kerran tehdään, tehdään se sillä tavalla, että lämmityskulut jäävät mahdollisimman pieniksi.

Levyn katkaiseminen määrämittaan onnistuu helposti tavallisella käsisahalla. Levyt leikataan noin 2 cm kapeammiksi kuin koolausväli, jotta levyn molemmille puolille jää suunnilleen 1 cm vaahdotusväli.

Levyjen paikallaan pitämiseksi käytetään apuna palikoita, jotka ruuvataan tilapäisesti kipsilevyruuvilla kiinni runkotolppaan ja käännetään sitten poikittain sillä tavalla, että ne ulottuvat molemmin puolin tulevan eristelevyn päälle. Kun vielä "imaistaan" levyt ruuvilla kapulaan kiinni, ne asettuvat kauniisti tasaan koolauksen pinnan kanssa.

Pontteihin ruiskutetaan aina vaahtoa, samoin jo ennakkoon niihin kohtiin, joita joudutaan loveamaan. Rakenteeseen ei saa jäädä vuotokohtia tai kylmäsiltoja. Kun vaahto on kuivunut, apupalikat poistetaan ja ylitursunut vaahto leikataan pois.

Sisäseinän voi pinnoittaa monellakin tavalla. Tässä tapauksessa asukas halusi sen päällystettäväksi kipsilevyllä.

Ilman riittävän virtaamisen varmistamiseksi tarvitaan vähintään kaksi venttiiliä. Toinen oli valmiina ovessa ja toinen puhkaistiin ylänurkkaan. Tässä on muistettava huolehtia siitä, että venttiilireikä kaataa ulospäin, jotta mahdollinen kondensiovesi valuu ulos eikä sisälle.

Varaston lattiana on ollut puuralli maata vasten ja sen alla sepeli. Kun lattia myöhemmin uusitaan, sepeli tasataan ja jyrätään niin tiiviiksi, ettei se pääse painumaan. Päälle tulee uretaanieriste. Tarvittaessa järjestetään joko sähkö- tai vesilattialämmitys. Kun sitten valetaan laatta, myös sokkelia vasten täytyy laittaa uretaanit, ettei pakkanen pääse hiipimään sieltä laattaan ja sitä kautta koko varastoon.

(JKA 2.9.2005)

Lue myös:

    Uusimmat