Riudutko, laihdutko vai lihotko? Sydänsurut voivat vaikuttaa radikaalisti painoosi

Sydänsurut saattavat näkyä myös muutoksina painossa: eron jälkeen toiset laihtuvat ryminällä, toiset puolestaan lihovat salakavalasti. Varo kuitenkin kanavoimasta pahaa oloasi ruokaan – sudenkuoppa on muutoin valmis.

Särkynyt sydän janoaa lääkintää, mutta se, millä tavoin pyrkii tuskaansa lievittämään, vaihtelee. Toiset tarttuvat jääkaapin kahvaan, toiset puolestaan riuduttavat itseään, joko tietoisesti tai tiedostamatta. Osa haluaa "kostaa" näyttämällä upeammalta kuin koskaan rynnistäen kuntokuurille, toinen jää sängyn pohjalle suremaan.

Millainen surija sinä olet – ja kuinka erotuska on vaikuttanut sinun minäkuvaasi tai painoosi?

Sydänsurudieetti: Laihdut huomaamattasi

Rakkaudeksi.fi-sivustolla  mainitaan termi "sydänsurudieetti". Sydänsurudieetillä kaloreita ei vahdata, vaan laihtuminen vain tapahtuu parisuhteen ajauduttua karille. Suru voi viedä ruokahalun mennessään, jolloin laihtumista ei edes välttämättä huomaa – toisin sanoen tarkoituksena ei ole laihtua, vaan kilojen kariseminen tapahtuu surun seurauksena. Älä kuitenkaan unohda syödä, sillä se vain pahentaa oloasi ja näin ollen oravanpyörä on valmis.

Riudutus: Rankaiset itseäsi laihduttamalla

"Minä ansaitsen vain pahaa, joten minua täytyy rangaista."

Suhde epäonnistui – joten sinussakin on epäonnistujan vikaa? Eron myötä omaan itseensä saattaa iskeä sadomasokistinen asenne: halu rangaista itseään siitä, ettei suhde toiminut. Yksi keino on rangaista itseään kieltämällä "kaiken hyvän": herkut ja jopa hyvät hetket.

Syöminen on sallittua, kun naiset kokevat olevansa siihen oikeutettuja – ja kiellettyä, kun he eivät koe olevansa siihen tarpeeksi kelvollisia.

Kuitenkin sudenkuoppana on minäkuvan vääristyminen – muista, ettet sinä ole paha ihminen joka ansaitsee osakseen vain pahaa.

Kostokroppa: Laihdutat kostaaksesi entiselle

Eron jälkeen voi myös iskeä tunne, että haluaa pistää elämänsä uusiksi, aloittaa ikään kuin alusta. Monet aloittavatkin eron jälkeen kokonaisvaltaisen elämäntaparemontin, johon kuuluvat kuntoilu ja terveellinen ruokavalio.

Taustalla saattaa piillä halu näyttää entiselle kumppanille, miten hyvin itsellä nyt menee ja "mitä kaikkea hän menettikään". Tästä puhutaan myös termillä "kostokroppa".

Loppupeleissä tämä näyttämisenhalu usein kuitenkin kohdistuu omaan itseensä. Eron jälkeen haluaa näyttää entistä viehättämältä – ja tuntea olonsa paremmaksi, siinä sivussa.

Varo kuitenkin, ettet innostu liikaa painon pudotuksesta ja jää koukkuun karisevien kilojen havitteluun. Myös laihduttamiseen voi jäädä koukkuun.

Lohturuoka: Lihot eron jälkeen

Usein puhutaan siitä, että parisuhde lihottaa. Mutta myös sydänsurut voivat ajaa siihen, että turvautuu hakemaan nopeasti hyvää oloa lohturuoasta – tai sitten ruokaa ei jaksa tehdä, jolloin tulee suunnattua tutkimaan pikaruokaloiden listoja.

Lohtusyömisen vaarana on kuitenkin, että lihominen masentaa entisestään – ja kun masentaa, haet jälleen lohtua ruoasta.

Ero voi myös lamaannuttaa. Sängystä on vaikea päästä ylös, mitään ei huvita tehdä. Lamaantuminen voi myös näkyä aktiivisuuden vähenemisenä, jolloin myös kilot alkavat salakavalasti kertyä.

Kiinnitä huomiota siihen, ettei lamaantuminen äidy masennukseksi.

Muista, että erosta selviää – rakasta, älä rankaise itseäsi.

Miten ero on vaikuttanut sinun vartaloosi? Kerro tarinasi.

Lähde: The Sun

Lue myös:

    Uusimmat