Ritva Jaakkola osallistui Helsingin olympialaisiin 70 vuotta sitten – olympiakylästä mieleen jäi erityisesti yksi seikka: "Kaikesta oli ollut pulaa"

Uimari Ritva Jaakkola muistelee, millaista oli osallistua Helsingin olympialaisiin 70 vuotta sitten 3:58
– Meistä pidettiin hyvää huolta, ja olympiakylässä oli hyvä ruoka, Ritva Jaakkola kertoo.

Elokuussa 90 vuotta täyttävä uimari Ritva Jaakkola osallistui Helsingin kesäolympialaisiin vuonna 1952. Kisoihin pääsyyn riitti hänen mukaansa se, että oli innokas uimaan.

Helsingin kesäolympialaisista tulee tällä viikolla kuluneeksi 70 vuotta. Kisojen aikaan vielä nuoren valtion pääkaupunki täyttyi eri puolilta maailmaa tulleista urheilijoista. Olympialaiset olivat kansainvälinen näytön paikka, ja ne yhdistivät koko Suomea.

– Kisoihin tultiin aika vaikeasta tilanteesta. Taustalla oli kaksi sotaa, ja kansakunta aika jakaantunut. Sitten tuli tällainen positiivinen, yhteinen asia, jota lähdettiin rakentamaan, ja siihen tuli porukkaa ympäri maakuntia, Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susilehto kertoo.

Urheilijoita kisoihin osallistui noin 5000. Yksi heistä oli elokuussa 90 vuotta täyttävä suomalainen uimari Ritva Jaakkola, joka majoittui muiden naisten kanssa Helsingin silloisella sairaanhoito-opistolla.

–Helsingistä tuli muurahaispesä, ja kaikkialla oli erinäköisiä ihmisiä. Meistä pidettiin hyvää huolta, ja olympiakylässä oli hyvä ruoka. Saimme hedelmiä, vaikka silloin kaikesta oli ollut pulaa, Jaakkola muistelee.

"Meillä on tapaaminen joka kesä"

Jaakkolan mukaan 1950-luvulla urheiluun kuului olennaisena osana hauskanpito ja yhteistyö. Olympialaiseen pääsyyn riitti se, että oli innokas uimari.

– Luulen, että olin kisoissa 24:s, mutta en ole ihan varma, Jaakkola sanoo.

Olympialaisista Jaakkola sai elinikäisiä ystäviä.

– Meitä on neljä naisuimaria vielä hengissä. Meillä on ollut joka kesä tapaaminen, paitsi nyt korona-aikana.

Jaakkola oli innostunut uinnista toden teolla vuonna 1945, kun hän osallistui sotavammaisille järjestettyyn uimanäytökseen Vaasassa.

– Uimaopettajani sanoi, että kun sinä olet tuollainen vesipeto, menepäs uimaan sinne kilpaa.

Näytöstä edeltävä päivänä Jaakkola meni hallille harjoittelemaan starttihyppyä.

– Vesi oli silloin korkealla, ja hyppy oli 50 senttimetriä. Kisapäivänä se oli kuitenkin metrin, enkä uskaltanut hypätä sitten pää edellä. Tulin kuitenkin toiseksi, mistä vanhempani innostuivat, ja liityin uimaseuraan, Jaakkola nauraa.

Helsingin olympialaiset vuonna 1952 olivat ensimmäiset ja toistaiseksi viimeiset olympialaiset Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat