Mainos

Ritari Nuhteeton kompastui Himaseen – näistä Katainen muistetaan

Ei suhdeskandaaleita, hämäräperäisiä bisneksiä eikä noloja kuvia kosteista illanvietoista.

Jyrki Katainen on hoitanut pestinsä niin kokoomuksen puheenjohtajana kuin pääministerinäkin tyylikkäästi. Uraan mahtuu silti epäonnistumisiakin.

Jyrki Katainen jättää jälkeensä hyvinvoivan kokoomuksen. Huomenna puheenjohtajan paikkansa jättävä Katainen jää historiaan puoleen menestyneimpänä puheenjohtajana. Hänen johdollaan puolue on voittanut kaikki vaalit.

Kataisen rooli kokoomuksen menestyksen kannalta on niin Åbo Akademin valtio-opin professorin Kimmo Grönlundin kuin MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikön Timo Haapalan mielestä kiistaton. Haapala muistuttaa, että myös aika on suosinut kokoomuksen kaltaista, maltillista ja keskustaakin lähellä olevaa porvaripuoluetta.

Grönlund toteaa, että Katainen on ollut moderni ja aidosti keskusteleva ja muiden mielipiteet huomioon ottava puheenjohtaja.

– Aina hän ei ole pystynyt olemaan kaikkien mielestä riittävän jämäkkä. Toisaalta en tiedä, kaipaako Suomi edes enää vanhakantaista jyräävää johtajaa, Grönlund pohtii.

Hallitus pysyi kasassa – ainakin melkein

Grönlund ja Haapala ovat samaa mieltä siitä, että pääministerin tehtävässä Kataisen suuria onnistumisia on ollut se, että hän on saanut pidetyksi hallituksen ylipäätään kasassa. 

– On ollut varmasti aika kuluttavaa olla pääministerinä hallituksessa, jossa on niin valtavan suuret ideologiset ristiriidat ja mielipide-erot kuin tällä on ollut, Grönlund arvioi. 

– Päätöksenteko noin epäluonnollisen kokoonpanon hallituksessa on ollut varmasti vaikeaa. Varsinkaan viimeisestä pääministerikaudesta ei kuitenkaan kovin suuria tyylipisteitä voi antaa, Haapala arvostelee.

Himas-tapaus oli Kataisen uran kauneusvirhe

Uraan liittyviä epäonnistumisia Grönlund listaa Kataiselle vain kaksi: kuntauudistuksen ja Himas-kohun.

– Hallitus ei ole onnistunut toteuttamaan hallitusohjelman keskeisiä linjauksia. Viittaan erityisesti kuntauudistukseen, joka näyttää pahasti hyytyvän. 

– Toisaalta Himas-kohu oli Kataisen uralla kauneusvirhe, joka osoitti ainakin sen, että kaikki me olemme erehtyväisiä. Tämän jälkeen Katainen tietää varmasti, että julkisen vallan pitää kohdella Suomessa kaikkia tasapuolisesti.

Valtioneuvoston kanslia tilasi professori Pekka Himaselta 700 000 euroa maksavan kansainvälisen tutkimuksen ilman kilpailutusta.

Ritari Nuhteeton siivoaa sotkuja

Haapala tähdentää, että julkisuudessa Katainen on toiminut aina maltillisesti ja hillitysti. 

– Henkilökohtaisella tasolla hän on ollut oikea ritari Nuhteeton esimerkiksi verrattuna Matti Vanhaseen. Enemminkin hän on joutunut siivoamaan muiden sotkuja. Lujille otti varmasi esimerkiksi Ilkka Kanervan erottaminen ulkoministerin paikalta tekstiviestihörhöilyjen jälkeen.

Katainen ei ole tuonut myöskään perhettään julkisuuteen. 

– Katainen on profiloitunut vain työnsä puolesta. Henkilökohtaisesti hänestä ei juuri enempää tiedetä kuin että majava on hänen lempiruokaansa, eli se ei ole kovin paljon.

Haapala muistuttaa vielä siitä, että vaikka Katainen jättää pääministerin tehtävät kesken hallituskauden, häntä ei voi syyttää rintamakarkuruudesta.

– Kun muistetaan, millaisena eurokriisin aikoina hän on ollut johdossa, hän on kansalaisvelvollisuutensa suomalaista yhteiskuntaa kohtaan tehnyt. Se on vaatinut sellaista pinnaa ja kestävyyttä, että ei ihme, että Katainen on näyttänyt välillä jo hyvin väsyneeltä. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.