Ristomatti Ratia riidoistaan Armi-äidin kanssa: Karkasin ja muutin bordellin yläkertaan

Muotoilija Ristomatti Ratia kertoo Peter Uutisvirrassa -ohjelmassa avoimesti elämästään äitinsä, Marimekon perustajan Armi Ratian varjossa ja valossa.

Ratian mukaan suhde äitiin ei ollut suinkaan kylmä ja etäinen, sen sijaan räiskyväksi sitä voisi luonnehtia.

– Molemmat paiskimme ovia. Minä esimerkiksi karkasin kotoa 17-vuotiaana kun en päässyt naimisiin, ja muutin Helsinkiin. Asuin entisen bordellin yläkerrassa nykyisen Fazerin kahvilan yläkerrassa. Lopulta äiti houkutteli minut takaisin kotiin urheiluauton avulla, Ratia muistelee.

Äiti on Ratian muistoissa erittäin lahjakas näyttelijä. Armi Ratian elämä oli "showta ja draamaa".

Jörn Donnerin ohjaama fiktiivinen elokuva Armi elää! kertoo naisesta, joka loi Marimekon sekä sen puhdaslinjaisen tyylin, jota on opittu pitämään modernin suomalaisen muotoilun synonyymina.

Elokuvan mukaan niin johtajana kuin yksityishenkilönäkin Armi Ratia oli rohkea ja rajaton, kohtuuton ja kaikkensa antava. 

Ristomatti Ratia on nähnyt äitinsä elämään pohjaavan Armi-elokuvan. Hänen mielestään näyttelijävalinnat ovat siinä erinomaisia.

– Minna Haapkylä on roolissaan erinomainen. 

Ristomatti Ratia kokee saaneensa Armista ja Marimekosta ainoastaan hyviä asioita uralleen. Hän ei ratsasta näiden maineella, mutta esimerkiksi Yhdysvaltojen suuntaan tämä tausta on avannut ovia.

Muotoilija Ristomatti Ratian elämässä on kaksi asiaa, jotka hän laskee samalla heikkouksikseen – naiset ja taulut. Hän myöntääkin olevansa koukussa kauneuteen. 

Lue myös:

    Uusimmat