Mainos

Risto Vahanen on vuoden 2005 asuntovaikuttaja

Vuoden 2005 asuntovaikuttajaksi Suomessa on valittu diplomi-insinööri Risto Vahanen ansioistaan asukaslähtöisen perusparantamisen äänekkäänä vaatijana ja aktiivisena kehittäjänä. Hän on antanut äänen ja kasvot tarpeelle siirtyä nykyisin varsin tuotantokeskeisestä peruskorjaamisesta asukkaille kestävää lisäarvoa tuovaan perusparantamiseen.

Risto Vahanen on hallituksen puheenjohtaja isänsä perustamassa, viime vuonna viisikymmentä vuotta täyttäneessä Insinööritoimisto Mikko Vahanen Oy:ssä. Tämä maamme johtaviin asiantuntijoihin rakennesuunnittelussa, korjausrakentamisessa ja kiinteistöjen teknisessä elinkaarihallinnassa kuuluva suunnittelutoimisto tytäryhtiöineen on viime vuosina laajentanut toimintaansa myös Venäjälle ja Viroon. Vahanen-yhtiöiden palveluksessa on noin 220 asiantuntijaa.

Vahanen johti viime vuonna julkistettua Ihmisten ja kiinteistöjen elämänsyklit (IKE) -esitutkimusta, jossa selvitettiin asuinkiinteistöjen perusparantamisen menetelmiä ja prosesseja erityisesti asukkaiden näkökulmasta. Tutkimuksen mukaan asuinkiinteistöjen suuriin peruskorjaus- ja perusparannushankkeisiin liittyvät ongelmat johtuvat pääasiassa hankkeiden epämääräisyydestä. Avoimen keskustelun puute, epäselvät roolit ja vastuut, huono tiedottaminen ja ammattilaisten palvelukyvyttömyys ovat keskeisiä ongelmia.

Asukkaasta asiakas putkiremontissakin

"Asuinkerrostalojen peruskorjaus- ja -parannustarve kasvaa lähivuosina erittäin voimakkaasti. Ns. vaipparakenteisiin (vesikatto, julkisivu, ikkunat, parvekkeet) liittyvä korjaustarve on 2010-luvulla nelinkertainen 1990-lukuun verrattuna. Putkiremonttien tarve lisääntyy tätäkin enemmän. Nykyisillä toimintatavoilla, resursseilla ja osaamisella tästä haasteesta ei millään selvitä. Asukkaat eivät ole motivoituneita panostamaan riittävän ajoissa välttämättömiinkään korjauksiin, koska heidän tarpeitaan ja vaatimuksiaan ei oteta riittävästi huomioon", Risto Vahanen korostaa.

IKE-esitutkimuksessa nousi esille erityisesti tarve luoda vuorovaikutteinen yhteistoimintaprosessi perusparannushankkeisiin. Tähän tähtäävä kehitystyö on käynnistymässä kiinteistö- ja rakennusalan toimijoiden laajapohjaisena yhteistyönä. Kehitystyö käynnistyy luomalla mallisuunnitelma sekä asukasviestintään ja perusparantamisen osapuolten väliseen viestintään.

Suomen Kiinteistöliiton koordinoimana on jo aloitettu taloyhtiön elinkaaritodistuksen kehittäminen. Kiinteistön teknisestä kunnosta ja korjausvelasta konkreettista tietoa tarjoavan elinkaaritodistuksen avulla halutaan lisätä asuntomarkkinoiden läpinäkyvyyttä ja edistää pitkäjänteistä suunnittelua ja päätöksentekoa taloyhtiöissä.

Ehdokkaat vuoden 2005 asuntovaikuttajiksi

Nordean ja Suomen Asuntotietokeskuksen järjestämässä yleisöäänestyksessä saivat eniten ääniä vuoden 2005 asuntovaikuttajaksi seuraavat henkilöt ja ilmiöt aakkosjärjestyksessä:

- 12 kuukauden euribor

- Arkkitehti Esko Kahri ja paljolti hänen ideoimansa asiakaslähtöinen SATO PlusKoti -konsepti

- Toimittaja Marja Salmela & muu Helsingin Sanomien Asunto-erikoissivujen toimitustiimi

- Ympäristöministeriön kehittämisjohtaja Markku Tahvanainen

- Diplomi-insinööri Risto Vahanen

Risto Vahanen sai äänistä selvän enemmistön. Hänen valintansa vuoden 2005 julkistettiin Helsingissä 19.1.2006 pidetyssä Asuntomarkkinat 2006 –huippuseminaarissa.

Asuntovaikuttajat vuosina 1999-2005

1999: konsernijohtaja Ben Grass, VVO asuntoministeri Pirjo Rusanen

2000: ylijohtaja Teuvo Ijäs, Valtion asuntorahasto toimitusjohtaja Erkki Kuoppamäki, Suomen Asuntomessut 2001 toimittaja Anna-Liisa Mikkelä. Aktiiviset Seniorit ry toimitusjohtaja Matti Sarnela, SATO

2002: kirjailija Kari Hotakainen

2003: konsernijohtaja Reino Hanhinen, YIT-Yhtymä Oyj

2004: toimitusjohtaja Paavo Aunola, Kiinteistömaailma Oy

2005: diplomi-insinööri Risto Vahanen, Vahanen-yhtiöt

(JKA 20.1.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.