Risto E.J: Penttilä kommentoi Suomen Nato-ratifiointia – "Mannerlaatat ovat vihdoinkin lähteneet liikkeelle"

Turkki aikoo Reutersin mukaan hyväksyä Suomen Natoon – haastattelussa kansainvälisen politiikan asiantuntija 6:34
Turkki aikoo Reutersin mukaan hyväksyä Suomen Natoon – haastattelussa kansainvälisen politiikan asiantuntija

Uutistoimisto Reutersille puhuneet turkkilaislähteet arvioivat, että Turkin parlamentti ratifioisi Suomen Nato-jäsenyyden mahdollisesti ennen huhtikuun puoliväliä.

– Kyllähän tässä nyt näyttää siltä, että asiat ovat lähteneet liikkeelle, sanoi kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Jos Reutersin tieto on totta, niin tässä on selvä logiikka, joka lähtee liikkeelle Washingtonin tapaamisesta ja jossa on ilmeisesti kuultu, että Turkin ja Yhdysvaltojen välillä on saatu aikaan jonkinlainen läpimurto tässä kysymyksessä.

Presidentti Sauli Niinistö vieraili Yhdysvalloissa viime viikolla. Huomenna torstaina Niinistö tapaa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin Istanbulissa. Penttilä näkee mahdollisena, että Niinistön Turkin vierailu sinetöi Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin.

– On mahdollista, että presidentit ilmoittavat läpimurrosta. Se olisi loogista, mutta toisaalta tässä farsissa ei ole ollut mitään loogista tähän mennessä. Turkin käytöshän on ollut täysin kummalista vaikkakin ehkä odotettua, joten ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa.

– Katsotaan ensin mitä sieltä tulee ja sitten vasta otetaan samppanja jääkaapista.

Unkari on Turkin lisäksi ainut maa, joka ei vielä ole ratifioinut Suomen Nato-jäsenyyttä. Ratifioinnin eteneminen Turkissa saattaa vauhdittaa asian etenemistä myös Unkarissa.

– Jos tämä nyt liikahtaa Turkin kohdalta eteenpäin, niin luulen että unkari ei halua jäädä viimeiseksi eli voimme nähdä nopeita liikkeitä myös Unkarin kohdalla.

– Tämä on yhä edelleen jossittelua, mutta näyttää siltä että mannerlaatat ovat nyt vihdoinkin lähteneet liikkeelle ja voidaan odottaa jonkinlaista läpimurtoa.

Lue myös:

    Uusimmat