Mainos

Risikko perää tehokkaampia toimia vihapuhetta vastaan – "Ensiaskel väkivallan suuntaan"

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) on antanut poliisijohdolle tehtäväksi valmistella toimintamalleja, joilla vihapuheeseen voidaan puuttua entistä tehokkaammin.

Vihapuhetta paljastavien, tutkivien ja ennalta ehkäisevien ryhmien välistä yhteistyötä on määrä tiivistää ja nettipoliisin resursseja vahvistaa, Paula Risikko sanoi. 

Oikeusministeriön kanssa arvioidaan, tarvitaanko vihapuheeseen puuttumiseen myös uutta lainsäädäntöä. Nykyinen lainsäädäntö on Risikon mukaan pirstaleinen. Lakien perusteella näyttää olevan vaikeaa selvittää vihapuheen taustalla olevia tahoja ja motiiveja ja puuttua niihin.

– Suurin ongelma vihapuheen kanssa on se, että pidemmällä aikavälillä se on ensiaskel väkivallan suuntaan. Vaikka väkivalta ei olisi vihapuheen levittäjän henkilökohtainen tarkoitus, vastakkainasettelun kasvattaminen johtaa helposti siihen, Risikko varoitti. 

Vihapuheelle, väkivallalle ja rasismille on oltava nollatoleranssi, ministeri linjasi. 

Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) muistutti, että jokaisella on velvollisuus edistää rakentavaa yhteiskunnallista ilmapiiriä. Ihmisarvoisen keskustelukulttuurin pohja on toisen kunnioittamisessa, ministeri sanoi sananvapausseminaarissa Helsingissä.

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kertoi vihapuheen ja pahanilkisyyden huolestuttavan häntä. Tuomiojaa haastateltiin hänen 70-vuotispäivänsä kynnyksellä kesäkuussa:

3:08

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.