Mainos

Rinteet kohta auki etelässäkin – ex-alppinisti kumoaa laskettelijoiden harhaluulon

1:49

Hiihtokeskusyrittäminen on eteläisessä Suomessa riskibisnestä. Entinen alppihiihtäjä Sami Uotila myöntää, että viime talvet ovat olleet rankkoja. 

Lumitykit laulavat, tamppauskoneet kiipeilevät ja lapiomiehet painavat hommia Vihti Ski Centerissä. Ensimmäinen rinne on tarkoitus avata ensi tiistaina ja loput itsenäisyyspäivään mennessä, mikä tarkoittaa toimitusjohtaja Sami Uotilan mukaan armotonta työntekoa.

Edelliset talvet ovat olleet leutoja, mikä on tuottanut tuskaa eteläsuomalaisille laskettelukeskusyrittäjille.

Taloudellinen riski etelässä on säiden oikuttelun takia suuri: pelkkä rinteiden lumettaminen maksaa satoja tuhansia euroja kaudessa. 

Jos pakkasjaksoa ei tule, ei tykkejä voi käyttää ja yrittäjän mieli on yhtä musta kuin rinteetkin. Kylmä ja luminen marraskuun alku saakin entisen alppinistin suun hymyyn.

– On tämä ollut todella haastavaa. Jos tietäisi, että edes osa talvista on keskivertoja, niin se olisi hyvä. Kolme huonoa on takana. Nyt odotetaan paljon parempaa, Uotila sanoo.

”Jotain hajoaa koko ajan”

Hiihtokeskuksen avaaminen on haastavaa hommaa. Hissit, tampparit ja lumitykit ovat teknisiä laitteita, joilla on taipumusta kiukutella.

– Kaikessa täytyy olla hereillä koko ajan. Tykit pitää säätää ja siirtää koko ajan optimaalisiin paikkoihin, että saadaan paras hyöty irti. Kyllä tämä sellaista lumisotaa on. Jotain hajoaa koko ajan.

Jos on kunnolla pakkasta, lumettaminen saattaa olla jopa kymmenen kertaa halvempaa kuin lämpimämmällä kelillä. Projektissa maksaa erityisesti tykkien ahmima sähkö ja vesi. 

Uotilan mukaan monella on vääriä käsityksiä hiihtokeskusten realiteeteista. Rinteet eivät aukea yhdessä yössä.

– Kun on ollut ensimmäinen pakkasyö ja vähän on satanut lunta pintaan, niin kuvitellaan, että rinteet ovat auki. Kyllä me tarvitsemme useamman vuorokauden pakkasta. Sitten, kun pakkaset ovat jatkuneet pitkään, ja tuleekin yksi päivä huonoa keliä, niin kuvitellaan, että rinteissä ei ole yhtään lunta, Uotila sanoo. 

Pääkuvan videolta voit katsoa paluuta kilpaladuille tekevän yhdistetyn olympiavoittajan Hannu Mannisen mietteitä hiihtokauden alusta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.