Mainos

Rintasyöpäseulonta vähentää kuolleisuutta merkittävästi

Mammografiaseulonta vähentää rintasyöpäkuolleisuutta 30-40 prosenttia seulontaan osallistuvilta 50-69-vuotiailta naisilta.

Arvio perustuu New England Journal of Medicine -tiedelehdessä julkaistuun kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen IARC:n asiantuntijaryhmän raporttiin.  

Kuudentoista maan tutkijaryhmä arvioi rintasyöpäseulontaa tekevien maiden seulontaohjelmien vaikutuksia.

Raportin mukaan riittävää näyttöä seulonnan hyödyistä löytyi myös 70-74-vuotiailta. Alle 50-vuotiaiden naisten seulonnan hyödystä sen sijaan ei löytynyt riittävää näyttöä.

Tutkijaryhmän mukaan rintasyöpäseulontojen hyödyt ovat selvästi niiden mahdollisia haittoja suuremmat. Seulonnan haittapuolia ovat muun muassa muusta kuin rintasyövästä johtuvat positiiviset mammografiatulokset eli syöpälöydökset, joita ei olisi muuten havaittu henkilön elinaikana ja joita ei näin ollen tarvitsisi hoitaa.

Asiantuntijaryhmän varapuheenjohtaja, tutkimusjohtaja Ahti Anttila Suomen Syöpärekisteristä sanoo, että Suomen olisi syytä miettiä seulontojen laajentamista yli 70-vuotiaisiin sen jälkeen, kun ne ensi vuonna laajentuvat 69-vuotiaisiin koko maassa.  

Seulontojen avulla kasvaimia löydetään aiemmin, jolloin ne ovat pienempiä ja helpommin hoidettavissa.  


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.