Rintasyöpäpotilaan julkaisema nännikuva poistettiin – Facebook joutui pyytämään anteeksi virhettään

Rintasyöpäpotilaan suosittu kampanja syöpätietouden lisäämisestä sai Facebookin pyytämään anteeksi käytöstään. 

Tämä nuori nainen, Rowena Kincaid, haluaa ihmisten tiedostavan, että rintasyöpä voi osua kenen kohdalle tahansa. Naiselle diagnosoitiin rintasyöpä ensimmäisen kerran jo seitsemän vuotta sitten, jolloin hän oli vasta 33-vuotias.

Ensimmäinen taistelu päättyi voittoon, mutta syöpä uusiutui kuitenkin vuonna 2013. Tällä kertaa syöpä todettiin pahanlaatuiseksi, ja naiselle ei annettu paljoa elinaikaa. Tieto sai naisen toimimaan ja kampanjoimaan hyvän asian puolesta. 

Huomiota oireisiin ennen kuin on liian myöhäistä 

Uutisten jälkeen nainen perusti Facebook-sivun, jossa hän haluaa kannustaa kaikkia samassa tilanteessa olevia naisia, sekä lisäämään ihmisten tietoisuutta aiheesta.  

– Haluan lisätä ihmisten tietoisuutta tämän monimuotoisen sairauden suhteen. Haluan myös ihmisten tietävän kuinka ihmiset elävät asian kanssa päivästä päivään, Kincaid kertoo.

Viime viikolla Kincaid päätti lisätä sivuilleen kuvan oireesta, jota monet ihmiset eivät osaa yhdistää mahdolliseen rintasyöpään. Kuva esittää nänniä, jota ympäröi punertava ihottuma. Kuvatekstissä hän haluaa ihmisten kiinnittävän huomiota pieniinkin oireisiin ennen kuin on liian myöhäistä. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

"Anteeksi jos tämä kuva loukkaa jotakuta, se ei ole tarkoitukseni. Haluan vain lisätä tietoisuutta ja varoittaa sinua, sillä luulen, että tämä voi auttaa pelastamaan ihmishenkiä. Minun tapauksessani ihottuma nännin ympärillä oli selvä merkki syövästä. Kuten tiedämme, syövän havaitseminen on melko vaikeaa, sillä se voi oireilla monin tavoin. Se voi alkaa pienestä ja näyttää mitättömältä, mutta pienetkin oireet kannattaa tutkituttaa. Toinen nännini muuttui vaaleammaksi kuin toinen, sekä kääntyi sisäänpäin. Kyseessä ei aina ole syöpä, joten älä hätäänny. Mutta jos sinulla ei koskaan ole ollut oireita, älä jätä asiaa sikseen. Nämä pienet asiat voivat pelastaa jonkun, jota rakastat."

Pian sen jälkeen, kun Kincaid lisäsi tämän kuvan Facebookiin, hän sai ilmoituksen, että kuva oli poistettu sen sisältämään alastomuuteen vedoten.

Facebook pyysi anteeksi aiheuttamaansa mielipahaa

Nainen kertoo olevansa todella ärsyyntynyt sivuston toiminnasta, sillä hänen tarkoituksensa ei ollut esitellä itseään, vaan pelastaa ihmishenkiä.

– Opin kuvan julkaisun jälkeen, kuinka arvokas se todellisuudessa oli. Kuva yhdisti ihmisiä, ja asiasta oli tulossa yhteinen asia. Kuva näytti lääketieteelliseltä julkaisulta, eikä sen tarkoituksena ollut loukata, nainen kertoo.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Kuvan poistamisen jälkeen nainen on saanut runsaasti kannustavia kommentteja, ja Facebookia syytetään ahdasmielisyydestä linjauksiensa suhteen. Positiivisten kommenttien jälkeen Kincaid julkaisi saman kuvan uudelleen hieman muokattuna. Hän oli piirtänyt nänninsä päälle hymiön pysyäkseen sivuston linjauksissa.

Paljon keskustelua herättäneen tapauksen jälkeen Facebookin tiedottaja ilmoitti, että alkuperäinen kuva palautetaan takasin. 

– Tässä tapauksessa teimme virheen ja olemme nyt palauttaneet kuvan takaisin sivulle. Olemme pahoillamme kaikesta tapauksesta aiheutuneesta mielipahasta, tiedottaja kertoo.

Katso videolta lääkärin vastaukset rintasyöpään liittyviin kysymyksiin:


Lähde: Buzzfeed 

Lue myös:

    Uusimmat