Rintamamiestalon remontti: kellaritilat asuinkäyttöön

Tämän ajan talojen kellaritilat ovat tyypillisesti hyvin matalia. Jotta ne voidaan ottaa asumiskäyttöön, korkeutta täytyy saada lisää. Koska kellarin kattoa - eli asuintilan lattiaa - ei ole mahdollista nostaa ilman hyvin suurta operaatiota, joudutaan maata poistamaan kellarin lattian alta.

Ensin piikataan vanhat lattiat pois ja sitten kaivetaan pois kaikki irtonainen maa-aines. Usein käy niin, että heti pinnan alta paljastuu kallio. Silloin joudutaan pyytämään avuksi louhija - ja louhinta onkin tämän ajan taloissa todella tarkkaa hommaa.

Puoli vuosisataa sitten rakennetuissa pientalojen betonivaluissa ei juuri terästyksiä käytetty. Muutkin rakenteet saattavat olla siinä kunnossa, että liian kovalla paukulla saa ammuttua koko talon alas. Ennen enimmäistäkään jysäytystä on siksi tehtävä erinäisiä tarkistuksia sekä talossa että ympäristössä.


Panosta panostajaan

Urakoitsija Turo Pietarinen tekee tällaisia töitä työkseen. Tässä ammattimiehen ohjeita louhintaan valmistautuvalle remontoijalle:

"Talokatselmukset tulee suorittaa sekä lähinaapureissa että itse kohteessa. Siinä kartoitetaan jo olemassa olevat vauriot - kuivumiskutistumat, routavauriot ja vastaavat - etsitään halkeamat ja asennetaan tärinämittarit.

Kaikki havainnot merkitään pöytäkirjaan, johon pyydetään asukkaalta allekirjoitus. Tällä pyritään takaamaan kaikkien osapuolten edut mahdollisissa vahinkotilanteissa. Varsinkin sokkelit ja märkätilat myös valokuvataan tai videoidaan usein ennen töiden aloittamista."

Katselmuksen tekee sekä louhijasta että tilaajasta riippumaton tärinäkonsultti. Hän määrittelee tietyt työssä sovellettavat raja-arvot, joita räjähdyskiihtyvyys tai tärinä ei saa ylittää.

Jos töiden sitten alettua joku naapuri ilmoittaa, että heillä on syntynyt halkeamia, asiasta ilmoitetaan tärinäkonsultoijalle. Hän käy toteamassa paikan päällä, onko vaurio aiheutunut louhinnasta vai onko kysymyksessä mahdollisesti jokin muu vahinko.

Panostajia löytyy joka lähtöön. Tilaajan on oltava tarkkana suorittajaa valitessaan:

"Urakoitsijaa valitessa on ensinnäkin tarkastettava, onko panostajalupakirja voimassa, onko räjäytys- ja purkutöiden vastuuvakuutus voimassa ja onko urakoitsija Suomen maarakentajienliiton jäsen. Nämä ovat tunnusmerkkejä siitä, että urakoitsijaan voi luottaa."

Konsteja löytyy kaikkiin kohteisiin

Kellaritilojen louhiminen on tarkkaa työtä. Perinteisen dynamiitin lisäksi on myös olemassa niin sanottuja vesitykkejä, joilla ammutaan haulikonpatruuna-periaatteella reikä kerrallaan. Menetelmä perustuu vedenpaineeseen ja on lähes tärinävapaata louhintaa. Toinen vaihtoehto on "etanana" tunnettu kiilaamissysteemi - erittäin turvallinen mutta samalla myös erittäin hidas tapa.

Kun louhinta on saatu valmiiksi, lohkareet viedään ulos, ja ryhdytään tekemään täyttöjä: asennetaan viemäriputket, tehdään lämmöneristykset ja lattialämmitys ja valetaan lopuksi betonilattia. Sen päältä onkin sitten hyvä ryhtyä jatkamaan niitä muita töitä, joita kellariin tullaan tekemään.

Lue myös:

    Uusimmat