Mainos

Rinne: Valtiovarainministerin ei tarvitse olla mikään eunukki

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) ihmettelee elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelta (kok.) saamaansa ryöpytystä hallituksen pelisääntöjen rikkomisesta.  

Rinne sanoo STT:lle, että hänellä on valtiovarainministerinä oikeus tehdä omien näkemyksiensä mukainen budjettiesitys, kun pysytään valtiontaloudesta sovittujen peruslinjausten puitteissa.  

– Missään ei ole sovittu, että valtiovarainministerin pitäisi olla tämmöinen eunukki, joka ei voi sanoa mistään.  

Rinteen mukaan hallituksessa ei ole keskusteltu mitään ministerien toimivallan rajoittamisesta tältä osin. Hän on keskustellut pääministeri Alexander Stubbin (kok.) kanssa Vapaavuoren ulostulosta. Rinteen mukaan hän ja pääministeri ovat yhtä mieltä siitä, että budjettineuvotteluihin mennään maltillisesti ja hallituksen yhteinen näkemys haetaan budjettiriihessä.  

– Jos katsotaan historiallisesti taaksepäin, on ollut paljon valtiovarainministereitä, jotka ovat tehneet tosi koviakin liikkeitä omissa esityksissään puhumatta yhtään mitään kumppaneitten kanssa.  

"Luottamus vaarantunut"  

Vapaavuori sanoi Helsingin Sanomissa, että kyse ei ole niinkään asioista, vaan Rinteen menettelytavoista ja luottamuksesta talouspolitiikan linjaan.  

– Nyt tämä luottamus on vakavasti vaarantunut, Vapaavuori varoitti.  

Rinne sanoo, ettei hän ole keskustellut Vapaavuoren kanssa asiasta.  

– En tiedä, mitä turhautumista Vapaavuori purkaa pois, jäikö hampaankoloon jostain muista vaaleista tai jotain, että pitää profiilia nostaa tällä tavalla, Rinne napauttaa.  

Rinne huomauttaa, että hänen budjettiesityksessään toteutuvat EU:n menosäästöperiaatteet ja asiat, jotka kehyspäätöksessä on sovittu. Lisävelanottokin puolittuu.  

– Kaikki reunaehdot toteutuvat, mitä hallitus ja edellinen hallitus ovat päättäneet.  

Rinteen budjettiesitys on herättänyt kipakkaa keskustelua hallituksessa, sillä esimerkiksi eläketulovähennyksen korotuksesta ja takuueläkkeen 10 euron korotuksesta ei keskusteltu ennakkoon koko hallituksen kesken.  

Vapaavuoren lisäksi Rinteen esitystä ja menettelytapoja on arvostellut ankarasti muun muassa puolustusministeri Carl Haglund (r.).  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja