Marinin kompromissiesitys ei tyydytä keskustaa – Annika Saarikko: "Keskusta etsii ratkaisuja, mutta pitää kiinni myös periaatteistaan"

Kehysriihen toinen päivä jatkuu Säätytalolla – Annika Saarikko:"Marinin kompromissiesitys ei tyydytä keskustaa" 7:46
Marinin kompromissiesitys ei tyydytä keskustaa.

Hallitus neuvottelee tänään kehysriihessään pääministeri Sanna Marinin kompromissiesityksen pohjalta. Keskustaa esitys ei tyydytä.

Kehysriihineuvottelut jumiutuivat eilen, ja julkisuudessa asetelma on selkeä: keskusta vaatii kovempia talous- ja työllisyystoimia kuin muut puolueet.

Tänään neuvotteluja jatketaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) laatimalla kompromissiesityksellä.

Keskustan puheenjohtajan, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk.) viesti oli kuitenkin aamulla Säätytalon rappusilla selvä.

Marinin esitys ei tyydytä keskustaa.

– Se ei sisällä riittävästi asioita, jotka vahvistavat polkua, jossa valtion velkaantuminen, siis menot ja tulot, tasapainottuvat, Saarikko tiivisti kritiikin.

Pääministeri Marin sanoi aamulla sisään mennessään, että sopuratkaisu voidaan saada aikaan tänään, jos puolueet ovat neuvotteluissa tosissaan.

Saarikon mukaan tänään on tarkoitus neuvotella tosissaan.

– Edessä on pitkä päivä. Keskusta etsii ratkaisuja, mutta pitää kiinni myös periaatteistaan ja omista arvoistaan.

Keskusta haluaa tukeutua VM:n laskelmiin

MTV Uutisten tietojen mukaan Marinin kompromissiesityksen toimilla voitaisiin saada jopa 50 000 lisätyöllistä.

Kyse on kuitenkin pitkälti niin sanotuista pehmeistä työllisyystoimista. Esimerkiksi keskustan ajamaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista ei ole mukana.

Keskustassa katsotaan, ettei työllisyystoimia ole järkevää toteuttaa, jos niiden kokonaisvaikutus Suomen talouteen on liian heikko.

Marinin kompromissiesityksen työllisyysvaikutukset perustuvat muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön laskelmiin.

Keskusta haluaisi tukeutua vahvasti valtiovarainministeriön laskelmiin.

– Suomalaiset varmaan ymmärtävät, että kun puhutaan rahasta, kaikki tietävät valtiovarainministeriön olevan se, jolla on paras kyky Suomessa arvioida, minkälaisia asioita talouden kannalta olisi hyvä tehdä, Saarikko sanoi aamulla.

Saarikon mukaan taloudessa pitäisi palata myös ennen koronaa esillä pidettyjen ongelmien hoitamiseen. Haasteita ovat väestön ikääntyminen ja valtion velkaantuminen.

– On selvää, että kun täällä neuvotellaan viiden puolueen kesken, painotukset ovat erilaisia, ja sanon myös reilusti, että joissain kysymyksissä ne ovat tosi erilaisia. Semmoista politiikassa joskus on.

Viivyttelikö keskusta neuvotteluissa?

Muista puolueista esitettiin eilen kulisseissa syytöksiä keskustan neuvotteluhaluttomuudesta ja viivyttelystä.

– Politiikkaan kuuluvat sellaiset tilanteet, joissa asiat jäävät joskus toviksi seisovaan veteen. On hyvä miettiä suuntaa, Saarikko kommentoi.

Omien sanojensa mukaan Saarikko ei kuitenkaan yritä jarruttaa tai viivytellä neuvotteluja.

Muilta hallituspuolueilta kiitosta

Marinin kompromissiesitys sai muilta hallituspuolueiden johtajilta selvästi positiivisemman vastaanoton.

– Vihreät haluaa tehdä työllisyystoimia ja vihreät haluaa tehdä ilmastotoimia. Katsomme hyvin positiivisin mielin tätä esitystä, Maria Ohisalo (vihr.) sanoi.

– On hyvä, että on kompromissiesitys, josta lähtevät liikkeelle jatkokeskustelut, Anna-Maja Henriksson (r.) linjasi.

Äitiyslomalla olevaa Li Anderssonia (vas.) sijaistava Jussi Saramo (vas.) kehui kehysriihen valmisteluja ja valitteli sitä, että neuvottelut menivät eilen "solmuun".

Saramo puolusti pehmeitä työllisyystoimia ja vetosi hallituksen aiempaan linjaukseen siitä, ettei kaikilla työllisyystoimilla tarvitse olla valtiovarainministeriön laskemaa työllisyysvaikutusta.

Lue myös:

    Uusimmat