Rinne ei näe dramatiikkaa Suomen avussa Hollannille

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää selvänä, että Suomi on antanut virka-apua Ukrainassa alas ammutun malesialaiskoneen rikostutkinnassa.  

Hän totesi Ylen Ykkösaamussa, että asiaan ei liity dramatiikkaa. Hollantilaisten virka-apupyyntö on liittynyt vakavaan rikokseen, jossa on ehdottomasti ollut syytä auttaa, totesi Rinne.  

– Minusta on selvää, että kansainväliset sopimukset velvoittavat meitä auttamaan vakavan rikoksen tutkinnassa, ja siitä on kyse tässä asiassa.  

Rinteen mukaan hämmennystä on aiheuttanut se, että annettu virka-apu tuli yllättäen julkisuuteen.  

Hän totesi asiaa koskevan epämääräisen varjon tulleen tiedon vuodettua Hollannista. Julkisuudessa kerrottiin, ettei Suomen hallitus ole antanut lupaa jakaa tietoja rikostutkintaryhmän kanssa.  

– Kyse oli siitä, että Hollanti edellytti Suomen pysyvän hiljaa, jotta esimerkiksi epäillyille ei vuotaisi rikostutkinnan aikana tietoja.  

Rinne totesi, että tapauksessa on kaksi puolta: kansainvälinen virka-apupyyntö ja asekauppasopimuksia koskevat rajoitteet. Hänen mukaansa tapauksesta saattaa seurata poliittisia vaikutuksia.  

– Mutta millaisia, se jää nähtäväksi.  

Presidentti Sauli Niinistö otti eilen kantaa asiaan toteamalla, että vaikuttaa aivan luonnolliselta, että Suomi auttaa hirvittävän rikoksen selvittämisessä. Samaan aikaan on kuitenkin jouduttu arvioimaan, onko tietojen ja koeräjäytyksen sirpaleiden lähettäminen kolmannelle osapuolelle vastoin Buk-ohjusten hankintasopimuksen salassapitosäännöksiä.  

Niinistön mukaan Venäjälle on hänen ohjeistuksellaan ilmoitettu jo 2014, että oikeusapupyyntö on tullut ja Suomi ryhtyy sen mukaisiin toimiin.  


Lue myös:

    Uusimmat