Rikostutkijan hätähuuto odotti 10 vuotta lukemista – näin lakimiehen 30 vuoden takainen murha alkoi selvitä

Rikostutkijan hätähuuto odotti 10 vuotta lukemista - näin lakimiehen 30 vuoden takainen murha alkoi selvitä 1:22
Rikostutkijan hätähuuto odotti yli 10 vuotta lukemistaan KRP:n arkistossa. Katso video.

Eläkkeelle jääneen rikostutkijan hätähuuto odotti reilut kymmenen vuotta Keskusrikospoliisin arkistossa Turussa. Sitten uuden polven rikostutkija tarttui paperiin ja kiinnostui.

– Siinä oli ne vuosikymmenten pölyt päällä. Ja ensimmäinen paperi, joka oli siinä edessä, kun ryhdyin sitä katsomaan, oli vanha dekkarin kirjoittama kirje, kertoo KRP:n rikoskomisario Aki Lahtinen uutuussarjassa.

Uusi Mainosmiesmurhaaja-dokumenttisarja käy läpi turkulaisenlakimiehen Ilpo Härmäläisen 30 vuotta vanhan katoamistapauksen ratkeamista ja osoittautumista kylmäveriseksi murhaksi.

Vuonna 2021 Lahtinen toimi KRP:n Turun yksikön päällikkönä ja piteli kädessään ajat sitten eläköityneen kollegansa viestiä. Paperissa ei ollut päivämäärää, vain allekirjoitus ”Eetu”.

– Se oli tällainen kertomus siitä jutusta hyvin tiiviisti, että mistä on kyse, mitä on jäänyt tekemättä ja sellainen hätähuuto, että joku tekisi tälle jotakin, Lahtinen muistelee dokumenttisarjassa.

"Juttu on ihan täysin ratkaistavissa"

Lahtinen luki asiakirjat läpi ja hänen mielestään kuulustelut oli tehty hyvin. Ilpo Härmäläisen vaimon ja Mainosmiehen kertomuksissa oli niin silmiinpistäviä ristiriitaisuuksia, että Lahtinen päätti viedä juttua eteenpäin.

Hän antoi ne kokeneelle rikosylikonstaapelin Jari Veijalaisen luettavaksi.

– Jari katsoi ne lävitse ja tuli sanomaan, että tämä juttu on ihan täysin ratkaistavissa, Lahtinen sanoo.

Dokumenttisarjaan on haastateltu myös eläkkeelle jäänyttä rikosylikonstaapeli Esko Vesasta, joka jätti aikoineen viestin kollegoilleen.

– Ennen kuin jäin eläkkeelle joulukuussa 2010 laadin Härmäläisen tutkinnanosalta muistion mitä asiassa on tehty ja mitkä asiat liittyvät mihinkin, Vesanen kertoo.

Vesanen jätti muistion tutkintakokonaisuuden yhteydessä olevaan laatikkoon.

– Tuossa muistiossa muistamani mukaan esitin kirjallisesti hartaan toiveen, että tämä katoaminen otettaisiin vielä jonkun tutkijan tai tutkijaryhmän osalta uudelleen käsittelyyn, Vesanen kuvailee.

– Otsikoksi olen laittanut ”Mietittäväksi”. Härmäläistä koskeva asia ei ollut selvinnyt ja se on tietenkin jäänyt minua painamaan

Vesanen esitti mietinnössään kritiikkiä myös siitä, että tiettyjä toimia olisi voinut tutkinnan alkuvaiheessa tehdä, mutta niitä ei syystä tai toisesta tehty.

Vesanen esitti kirjeessään myös vahvan epäilynsä, että Mainosmies olisi Härmäläisen katoamisen takana.

Dokumenttisarja alkaa tänään

Mainosmiesmurhaaja on katsottavissa MTV Katsomo+ -tilauksella 14.3. alkaen. Ensimmäisellä viikolla sarjasta julkaistaan kaksi jaksoa, sitten jakso viikossa. Yhteensä jaksoja on neljä.

Lue myös:

    Uusimmat