Mainosmiesmurhaaja-dokumenttisarja käy läpi Ilpo Härmäläisen katoamistapauksen

Esittelyssä Mainosmiesmurhaaja 2:00
Katso esimakua Mainosmiesmurhaaja-dokumenttisarjasta

Mainosmiesmurhaaja-dokumenttisarjassa käydään läpi turkulaisen lakimiehen Ilpo Härmäläisen murhan askel askeleelta.

Mainosmiesmurhaaja-dokumentti pureutuu vuonna 1994 kadonneen turkulaisen lakimies Ilpo Härmäläisen katoamismysteeriin. Sarjassa seurataan lähietäisyydeltä, miksi keskusrikospoliisin tutkintaryhmä käynnisti jutun tutkinnan uudelleen lähes 30 vuotta myöhemmin, miten mainosmieheksi kutsutun murhaajan jäljille päästiin ja miten oli mahdollista löytää kadonnut Härmäläinen syvältä Airiston pohjasta.  

Neliosaista dokumenttisarjaa voi seurata MTV Katsomo+ -tilauksella to 14. maaliskuuta alkaen. Samana päivänä julkaistaan dokumentin kaksi ensimmäistä jaksoa. 

Sarjan ensimmäisessä jaksossa palataan vuoteen 1994, jolloin turkulainen lakimies Ilpo Härmäläinen katosi keskellä kirkasta päivää. Härmäläisen epäiltiin jo tuolloin joutuneen henkirikoksen uhriksi, mutta läpimurtoa ei tutkinnassa tapahtunut ja juttu hautautui arkistoon. 

Ääneen pääsevät jutun alkuperäiset tutkijat ja Ilpo Härmäläisen Ilkka-veli, jonka kerrotaan olleen murhaajan jäljillä omissa tutkimuksissaan jo tuoreeltaan veljensä kadottua. Uskomaton sattuma avasi jutun tutkinnan uudelleen vuonna 2021.

Toisessa jaksossa päästään mukaan tutkinnan kulisseihin, ja selvitetään, miten on mahdollista päästä murhaajan jäljille lähes 30 vuotta tapahtuneen katoamisen jälkeen. 

Poliisi nappaa mainosmiehen Turun satamasta. Ilpo Härmäläisen ruumis on yhä kateissa, mutta mainosmies saa silti syytteen murhasta.

Kolmas jakso vie katsojat Airiston syvyyksiin. Mainosmiehen murhaoikeudenkäynti on jo päättymässä, mutta poliisi ja laivaston sukeltajat jatkavat vielä tiiviisti Härmäläisen etsintöjä jäisellä Airistolla. 

Härmäläinen löydetään yli 40 metrin syvyydestä ja juttu saa myös aivan uuden käänteen, kun murhan tekotapa paljastuu. Poliisi laittaa tutkintaan kaikki panokset, jotta lähes 30 vuotta vanha henkirikos selviäisi ja syyllinen saataisiin siitä vastuuseen.

Neljännessä ja viimeisessä jaksossa päästään seuraamaan laivaston sukeltajien uskomatonta etsintäoperaatiota, jonka tuloksena Härmäläinen löydettiin Airiston pohjasta. 

Jaksossa nähdään naamioitumaton mainosmies kameran edessä ja kuullaan hänen puolustuksensa. Ääneen pääsee myös Ilpo Härmäläisen poika, joka syntyi juuri ennen isänsä katoamista. Oikeudenkäynnissä koetaan yllätyskäänne, joka ei kuitenkaan pelasta mainosmiestä elinkautiselta murhatuomiolta.

Katso myös: Sukeltajat kuvasivat Ilpo Härmäläisen etsinnät – näin kadonneen lakimiehen ruumis löytyi Airiston pohjasta.

Sukeltajat kuvasivat Ilpo Härmäläisen etsinnät – näin kadonneen lakimiehen ruumis löytyi Airiston pohjasta 1:10
Sukeltajat kuvasivat Ilpo Härmäläisen etsinnät – näin kadonneen lakimiehen ruumis löytyi Airiston pohjasta

Mainosmiesmurhaaja on katsottavissa MTV Katsomo+ -tilauksella 14.3. alkaen. Ensimmäisellä viikolla sarjasta julkaistaan kaksi jaksoa, sitten jakso viikossa. Yhteensä jaksoja on neljä.

Lue myös:

    Uusimmat