Rikospoliisin päällikkö: Helsingin pahimmat ryöstäjät vain 13–14-vuotiaita – "On saatava suljetut laitokset"

Katso video: Helsingissä pahimmat katuryöstäjät ovat 13–14-vuotiaita 0:30
Katso video: Lapsiryöstäjät hallitsevat Helsingin pahimpien katuryöstäjien listaa.

Helsingin rikospoliisin päällikkö Markku Heinikari perää selvästi nykyistä kovempia toimia alaikäisten rikoskierteiden katkaisemiseksi.

Erityisesti alle 15-vuotiaiden osuus vakavista väkivaltarikoksista, kuten törkeistä ryöstöistä ja ryöstöistä jatkaa rajua kasvuaan. Heidän osuutensa väkivaltarikoksista on jo suurempi kuin 15–17-vuotiaiden osuus.

Heinikari sanoo illan Rikospaikan haastattelussa, että Helsingin pahimmat ryöstäjät ovat lapsia. Useat heistä tekivät vuonna 2023 lukuisia ryöstöjä.

– Helsingissä viime vuonna eniten ryöstöjä tehneiden henkilöiden joukossa puolet ovat 15-vuotiaita tai siitä alle. Kovimmat ryöstäjät ovat 13–14-vuotiaita, Heinikari sanoo.

Lapsiryöstäjä hetkessä taas kaduilla

Keskeinen ongelma Heinikarin mukaan on se, että poliisi ei pysty katkaisemaan alle 15-vuotiaiden rikoskierteitä, koska pakkokeinoja pidättämisineen ja vangitsemisineen ei heidän osaltaan voi käyttää. Alle 15-vuotias rikoksesta epäilty voidaan ottaa säilöön vain 24 tunniksi.

Monet näistä vakaviin rikoksiin syyllistyvistä on sijoitettu lastensuojelulaitoksiin, joista karkaaminen tätä nykyä on helppoa.

– Hankalimmassa tilanteessa olevien lasten paikka ei ole hatkassa, vaan heille pitäisi olla suljettu laitos, jossa ovet ovat kiinni – estetään poistuminen ja ohjataan samalla tukihuollon piiriin, päihdehuoltoon ja mielenterveyspalveluihin, Heinikari sanoo.

Alaikäisten uhrien oikeudet etusijalle

Heinikarin mukaan viranomaisten pitää nyt laajasti ymmärtää, että asiat ovat kertakaikkisen pielessä tällä hetkellä.

– Näille hankalimmille tapauksille, hankalimmille nuorille, jotka ovat kovassa rikos- ja päihdekierteessä ja vaaraksi muille, tarvitaan selkeästi tiukempia otteita kuin nyt on, hän vaatii.

– Meidän pitää pystyä katkaisemaan myös alaikäisten rikoskierteet ja meidän pitää pystyä suojelemaan kansalaisia myös alaikäisten väkivallalta. Muistetaan myös se, että alaikäisten väkivalta kohdistuu usein toisiin alaikäisiin ja uhrien vammat voivat olla elinkäisiä.

Katso Markku Heinikarin koko haastattelu Rikospaikassa ja MTV Katsomossa keskiviikkona kello 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat