Mainos

Rikospaikka: Riihimäen vankien pinna kiristyy – "Tiukat olot synnyttävät vihaa"

6:51

– Kysy keneltä vangilta vaan. Yhdeksän kymmenestä sanoo, että tämä on paskatunkio koko talo, toteaa elinkautista vankeustuomiota istuva Toni Heikkilä.

Rikospaikka-ohjelma kävi Riihimäen vankilassa, kun vangit ottivat yhteyttä.

Huolenaiheena on Riihimäen vankilan kovat olot.

– Kymmenen vuotta sitten vankiloissa oli suurin piirtein samat säännöt kaikille, mutta nyt ne ovat muuttuneet. Koko ajan menee vaan tiukemmaksi, United Brotherhood-jengin yhteyksien takia Riihimäelle joutunut Heikkilä sanoo.

– Kollektiivinen turvallisuus menee yksilön oikeuksien edelle, sanoo Janne Myllykoski. Hän istuu tuomiota ryöstöstä ja törkeästä varkaudesta.

– Turvallisuus on ylimitoitettu, niin että oikeudet kärsivät.

Gangsteritalo

Riihimäen vankilaa kutsutaan gangsteritaloksi. Virallisesti nimitys on korkean turvatason suljettu vankila. Vankeja siellä on reilut 200, joista parikymmentä on elinkautisvankeja. Järjestäytyneen rikollisuuden tai sen lähellä olevia vankeja on 40-50.

– Tiukat olot synnyttävät ääriajattelua, vihaa ja turhautumista. Se suosii vaikuttamista asioihin kovemman käden kautta, Myllykoski toteaa.

– Mikään ei toimi. Lomat ja perhetapaamiset evätään. Terveydenhuollossa on puutteita. Siinä turhautuu. Kun vankila-aika on ohi voi sattua karmeita.

Heikkilä kuvaa vankilan ilmapiiriä vittumaiseksi, kireäksi ja räjähdysherkäksi.

"Samat säännöt kaikille"

Mikä olisi parempi?

– Samat säännöt kaikille vangeille. Jos vanki itse töppää, niin silloin syyllinen löytyy peilistä ja silloin nämä bunkkerit ovat varteenotettavia vaihtoehtoja, Heikkilä sanoo.

– Kyllä ne tulokset alkavat näkyä viimeistään kymmenen vuoden sisällä, kun täältä Riihimäeltä alkaa jengi vapautumaan. Silloin selviää kannattaako tämä tiukka politiikka, Heikkilä sanoo.

– Tiedän sen, jos ihmisiltä kysyy kaduilla mitä vangeille pitäisi tehdä, niin suurin osa sanoo, että ei muuta kuin saunan taakse ja niskalaukaus. Jos ollaan hammas hampaasta, niin voitte kuvitella mitä se jälki on meiltä yhteiskuntaan.

– Ei me oteta sitä paskaa niskaan tosta noin vaan. Jos tulee kakskyt vuotta paskaa niskaan, niin kyllä se näkyy jossakin. Kannattaisi avata silmät.

Katso koko haastattelut illan Rikospaikasta kello 22.40

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.