Rikosoikeuden professori ihmettelee Helsingin rautatieaseman vartijanujakkaa: "Poliisi ei tuolla tavalla käytä voimaa"

Raju video näyttää vartijoiden ja seurueen välisen väkivaltatilanteen rautatieasemalla – miksi vain osa vartijoista sai syytteen? 12:05
Raju video näyttää vartijoiden ja seurueen väkivaltaisen tilanteen rautatieasemalla!

Helsingin käräjäoikeudessä käsitellään tapausta, jossa syytettynä on kolmen vartijan lisäksi seitsenhenkinen perheseurue.

MTV Uutisten Rikospaikassa julkaistu video Helsingin rautatieasemalla sattuneesta nujakoinnista on herättänyt kysymyksiä vartijoiden voimankäytöstä.  

Kahden veljeksen perheet olivat viettämässä kuolleen isänsä muistojuhlaa Helsingissä lokakuussa 2018. Helsingin rautatieasemalla tilanne kärjistyi, kun yhdellä seurueen miehistä oli käsissään juomatölkki, josta vartija meni huomauttamaan.

Tilanne kärjistyi hetkessä. Lopulta 12 vartijasta kolmea vastaan nostettiin syyte, kun taas seurueesta kaikki jäsenet joutuivat syytettyjen penkille järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta arvioi MTV Uutisille, että vartijoiden toiminta on ollut hallitsematonta tilanteessa.

Vartija saa kaataa ihmisen tarvittaessa, mutta voimankäytölle pitää löytyä hyvä syy.

– Videon perusteella on vaikeaa sanoa, mitkä olivat syyt käydä käsiksi ja kaataa muita seurueeseen kuuluneita. 

– Kyllä tämä näyttää siltä, että tapahtumien alettua vyörymään tilanne ei ollut kenenkään hallinnassa, rikosoikeuden professori lisää.

Opit ovat unohtuneet 

Joukkotappelut ovat Tolvasen mukaan vaikeita tapauksia, koska niissä yleensä joudutaan luottamaan silminnäkijä havaintoihin.

Helsingin rautatieaseman tapauksessa apuna on kuitenkin videomateriaali.

– Video tallentaa kuitenkin vain tietyn hetken, Tolvanen huomauttaa.

Voimankäytön tulee aina olla perusteltua. Tapauksen syyttäjän mukaan voimankäyttö ei ole pysynyt lain sallimissa rajoissa.

Miltä vartijoiden voimankäyttö ja sen tarpeellisuus näytti videon perusteella?

– Poliisi ei tuolla tavalla käytä voimaa. Tässä nauhalla on lukuisia tapauksia, joissa vartija vain tyrkkää ihmisen nurin lattialle ja siinä voi aina käydä todella huonosti, rikosoikeuden professori vastaa.

– Opit, jotka on voimankäyttökoulutuksessa vartijoille annettu, ovat unohtuneet osalla vartijoista.

Lokakuisen lauantai-illan tapahtumien selvittely alkoi tiistaina Helsingin käräjäoikeudessä. Ratkaisu annetaan myöhemmin keväällä.

Lue myös:

    Uusimmat