Rikolliset kyttäävät vanhusten pin-koodeja pankkiautomaateilla ja vaihtavat kortin toiseen, pian tililtä katoaa jopa tuhansia euroa

Lounais-Suomen poliisi varoittaa härskeistä rikoksista, joissa pankkiautomaatilla asioivilta ikäihmisiltä on varastettu pankkikortteja. Pankkikorttien ja urkittujen tunnuslukujen avulla uhrien tileiltä on viety satoja tai jopa tuhansia euroja.

Tapauksia yhdistää poliisin mukaan niiden suunnitelmallinen ja harhauttava tekotapa. Tekijä vie pankkiautomaatilla asioivan huomion hetkeksi pois ja vaihtaa huomaamatta hänen pankkikorttinsa toiseen. Sitä ennen tekijä on urkkinut kortin pin-koodin käyttöönsä. 

Rikoksen uhri voi huomata varkauden vasta päivien päästä. Silloin tekijä on mahdollisesti ehtinyt tehdä tililtä jo useita nostoja. Rikoksen uhrit ovat tavallisesti iäkkäitä henkilöitä.

– Heidät selvästi valitaan etukäteen kohteiksi. Erityisen julmaa toiminnasta tekee se, että iäkkäät uhrit ovat puolustuskyvyttömiä ja siten erityisen haavoittuvassa asemassa, kertoo rikoskomisario Kirsi Alaspää.

Lounais-Suomen poliisi tutkii tapauksia törkeinä varkauksina ja maksuvälinepetoksina. Tutkinnassa on useita rikosilmoituksia ja saman päivän aikana tekoja on saattanut olla monilla eri paikkakunnilla.

Hiljattain kirjattiin ilmoitus, jossa tekijät onnistuivat nostamaan asianomistajan tililtä yhteensä 11 000 euroa. 

Rikoksia voidaan estää ennakolta suojautumalla ja varautumalla. Alaspää toivoo, että ikäihmisten läheiset ja muut heidän kanssaan tekemisissä olevat keskustelisivat asiasta ja nostaisivat esiin turvallisuuteen liittyviä riskejä.

Katso video: Kaksikko voitti neljä miljoonaa arvasta varastetun pankkikortin avulla – Lontoon poliisi julkaisi videon raaputushetkestä


Lue myös:

    Uusimmat