Maanantai oli kuumin koskaan mitattu päivä maailmassa

Tulevat viikot näyttävät lämpimiltä, mutta jatkuvatko luontoa kuivattavat helteet? Tässä tuore kuukausiennuste 6:43
Helleputki jatkuu juhannuksena, mutta sadekaan ei ole kaukana – katso kuukausiennuste videolta!

Yhdysvaltain kansallisen ympäristöennustekeskuksen (NECP) tietojen mukaan maanantai 3. heinäkuuta oli kuumin koskaan mitattu päivä, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Maapallon keskilämpötila nousi 17,01 asteeseen. Edellinen lämpötilaennätys 16,92 astetta mitattiin elokuussa 2016.

Helleaaltoja on ollut muun muassa Yhdysvaltojen eteläosissa, Kiinassa ja Pohjois-Afrikassa, jossa lämpötila on noussut lähes 50 asteeseen.

Euroopassa muun muassa Espanjassa on kärsitty kovista helteistä ja sen aiheuttamasta kuivuudesta. Myös Pohjois-Euroopassa kuuma ja kuiva sää uhkaa viljasatoja sekä kasvattaa metsäpalojen vaaraa.

Suomessakin sateet olivat kesäkuussa vähissä, kertoo EU:n ilmastonmuutosta seuraava palvelu Copernicus. Sen mukaan 51 prosenttia Suomen ja 48 prosenttia Ruotsin pinta-alasta kärsii kuivuudesta.

Ruotsissa kesäkuun alku oli kuivin ainakin 20 vuoteen. Suomessa metsäpalojen vaara oli juhannusviikolla erittäin suuri maan etelä- ja länsiosissa.

Vakavin tilanne Pohjoismaista on Tanskassa, josta peräti 90 prosenttia kärsi kesäkuun alussa kuivuudesta. Kosteuden puutteella on merkittäviä seurauksia Tanskan maataloudelle.

Myös Etelämantereella, jossa on parhaillaan talvi, on mitattu poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja.

Tutkijoiden mukaan keskilämpötilan nousun taustalla on ilmastonmuutos yhdistettynä El Nino -ilmiöön.

Ilmiö syntyy muutaman vuoden välein, kun Tyynenmeren pintavedet lämpenevät poikkeuksellisen paljon. Siitä seuraa tulvia joissakin osissa maailmaa ja kuivuutta toisissa.

Lue myös:

    Uusimmat