Mainos

Riistakameraan tallentui harvinainen näky: Karhuemo tallusti makkaranpaistopaikalle kolmen poikasensa kanssa

Menkijärveläisen Tapani Hautamäen riistakameraan tallentui viikko sitten huima näky, kun karhuemo ja kolme sen viime kesänä syntynyttä pentua tassuttelivat perheen laavupaikalle.

Riistakameran oli asettanut laavulle Alajärven Menkijärvellä Etelä-Pohjanmaalla Tapani Hautamäen tytär Jenni Koskinen vajaat kaksi viikkoa sitten. Karhut olivat ilmestyneet paikalle jo seuraavana päivänä.

Laavu sijaitsee noin 5 kilometrin päässä Koskisen kotoa.

– Kävimme mieheni ja 3- ja 6-vuotiaiden lastemme kanssa laavulla makkaranpaistossa ja asetimme riistakameran sinne, koska paikalla oli nähty paljon karhun jälkiä. Ja heti seuraavana iltana karhut olivat jääneet kuvaan, Koskinen kertoo.

Kuvan näkeminen hätkähdytti.

– Kyllä minä sitä säikähdin, Koskinen tunnustaa.

"En ole ikinä juossut niin kovaa"

Koskinen ei ole nähnyt koskaan karhua silmästä silmään luonnossa, vaikka muutama läheltä piti -tilanne onkin vuosien varrelle sattunut.

– Tällä alueella on ollut karhuja jo ainakin 30 vuotta, ja karhun jälkiä olen nähnyt jo pienenä tyttönä. Harvoin karhuja pääsee kuitenkaan näkemään silmästä silmään, koska ne ovat todella arkoja eläimiä. Muutama vuosi sitten olimme kuitenkin lenkillä koiran kanssa, ja samaan aikaan metsässä oli karhu. En nähnyt sitä itse, mutta kuulin läheltä sen örinää. En ole ikinä juossut kotiin niin kovaa, Koskinen naurahtaa.

Mieluiten Koskinen pysyttelee karhuista kaukana.

– Välttelemme esimerkiksi pyöräilyä metsässä, ettei tulisi vastaan niitä tilanteita, että joutuu emon ja poikasten väliin. Pidämme metsässä ollessa huolen myös siitä, että lähellä on nopea poistumistie.

Koskinen pitää lisäksi koirat mukana metsäretkillä varoittamassa karhuista ja muista pedoista.

– Joskus on käynyt niin, että toiset korista ovat lähteneet autolle kesken metsäretken ja toiset ovat alkaneet haistella ilmaa, pyöriä rinkiä ympärillä ja käyttäytyä muutenkin omituisesti. Viimeistään siinä vaiheessa olemme lähteneet paikalta.

Ei riistakameraa oman kartanon kulmille

Vaikka kotikulmilla on todistetusti karhuja, ihan oman kartanonsa lähelle Koskinen ei aio riistakameraa virittää.

– Olen kyllä vitsaillut miehelleni siitä, pitäisikö laittaa kamera kartanon taakse, mutta voi olla parempi, ettei näe mitä siellä liikkuu. Naapureiden kesken olemme myös päättäneet, että biojätteitä ei viedä pihalle karhuja houkuttamaan.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä sanomalehti Ilkka.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.