Riina Mäkisen seurassa ollut mies palasi katoamispaikalle: "Jonkinlainen pato aukesi ja kaikki nousi pintaan"

7:40
Video: Tutkinnanjohtaja ei usko Riina Mäkisen löytyvän hengissä

MTV Uutiset julkaisi keväällä Riina Mäkisen seurassa olleen miehen haastattelun. Haastattelun seurauksena hän oli yhteydessä etsijöihin ja lähti näiden kanssa katoamispaikalle käymään läpi, miten kohtalokas ilta eteni.

Jani on edelleen vankilassa istumassa viimeisintä tuomiotaan omaisuus- ja huumerikoksista. Hän sai kuitenkin vankilan kanssa sovittua mahdollisuuden osallistua etsintöihin ja selventää haastattelun myötä ilmenneitä epäselvyyksiä katoamisillan kulussa. Tapaaminen järjestyi viime viikolla.

– Olihan se aikamoinen tunnelataus mennä sinne näin pitkän ajan jälkeen. Oikeastaan automatkalla jo, kun juttelin etsintöjä alusta asti koordinoineenElisan kanssa, jonkinlainen pato aukesi ja kaikki nousi pintaan vähän ennen kuin tultiin Kuninkaantien ABC:lle.

Jani viittaa 7-tien varressa olevaan ABC-asemaan, jossa 19-vuotias Riina Mäkinen tallentui viimeisen kerran valvontakameran kuviin ennen kuin kaksikko ajoi pienelle metsätielle ja auto syttyi tuleen. Jani kokee tulleensa viiden vuoden aikana tulleensa syyllistetyksi katoamisesta, vaikka poliisinkin mukaan on erittäin todennäköistä, ettei hänellä ole sen kanssa mitään tekemistä.

– Sain paljon tukea ja myös ymmärrystä, ja itselleni ehkä jonkun välipäätöksen tämän kohtaamisen kautta, Jani viittaa kohtaamiseensa vapaaehtoisten etsijöiden kanssa.

Janin käynnistä paljon hyötyä vapaaehtoisille

Janin mukaan katoamispaikalla Loviisan Vanhakylän metsässä aikaa oli vain rajoitetusti, ja myös sekaisin olleet juna-aikataulut aiheuttivat aikapainetta tapaamiseen. Lopulta tapahtumien tarkka kulku saatiin käytyä läpi Janin kertomuksen mukaisesti.

– Paikka näytti juuri siltä, kuin olin sen muistanutkin. Tosin moottoritien läheisyys yllätti, sillä mökiltä, jossa olimme Riinan kanssa käyneet, näkyi niin moottoritielle kuin autopalopaikallekin. Kyllä se edelleenkin käy järkeen, miksi en lähtenyt Riinan perään silloin, koska en ikimaailmassa voinut kuvitella, että ihminen noin vain katoaisi kuin tuhka tuuleen, ottaen huomioon miten läheltä kyyti pois oli saatavissa. Ja ehkä nimenomaan joku kyyti koituikin Riinan kohtaloksi, Jani viittaa viime aikoina ilmi tulleeseen vihjeeseen venäläisestä rekasta, jonka nähtiin ottavan Riinaa muistuttanut, Itä-Helsinkiin pyrkinyt nainen kyytiin tapahtumaviikolla.

Vapaaehtoisten etsintöjä koordinoivan Elisa Parmasen mukaan käynti oli erittäin hyödyllinen.

– Janin käynti teki sen, että tietyt asiat, jotka olivat vahvistuneet meille jo aiemmin maastosta muun muassa koirien avulla, tukivat Janin kertomaa.

Vapaaehtoisten etsintöjä kohdistetaan nyt jossain määrin uuteen suuntaan.

Jani ihmettelee tutkinnan hitautta

Janin mukaan poliisi ei ole ottanut häneen yhteyttä poliisin selvittämässä tapahtumankulussa ilmenneiden epäselvyyksien jälkeen.

– Suoraan sanottuna poliisin MTV:lle antama kommentti meni ihon alle, koska vaikuttaa siltä, että heidänkin aikanaan tekemät virheet (tutkinnassa) olisivat nyt minun syytäni, tai ainakin toimittajan kysymykset oli ohitettu viittaamalla, että minua olisi tarpeen asiassa kuulla tarkemmin.

Janin mukaan kuitenkaan sillä, ampuiko hän metsässä aseella vai ei, ei ole tutkinnan kannalta oleellista merkitystä.

– Sen sijaan sillä, että poliisi ei ollut noteerannut silminnäkijähavaintoja rekan kyytiin nousemisesta, on merkitystä. Silloin, kun silminnäkijähavainto tehtiin, olisi voinut vielä ABC:n bensa-aseman kameroiden sekä tieliikennekameroiden avulla selvittää, onko kyseessä ollut Riina ja mihin hän on mennyt. Mikäli mediahuomiota olisi minun maalittamiseni sijaan käytetty uusien silminnäkijähavaintojen keräämiseen, rekastakin olisi voitu saada jotain lisätietoa.

Jani pelkää, että viiden vuoden jälkeen rekkahavainnon liittymistä Riinaan on mahdotonta selvittää. Janista tuntuu hyvin epätodennäköiseltä se vaihtoehto, ettei alueella silminnäkijähavainnon mukaan liikkunut, Itä-Helsinkiin kyytiä pyytänyt nainen olisi ollut Riina Mäkinen, vaikka havainto ajoittuisikin aikaan kaksi vuorokautta katoamisyön jälkeen.

– Pitäisin tätä silminnäkijähavaintoa erittäin luotettavana ja sitä, että kyseessä on Riina, erittäin todennäköisenä.

Jani aikoo jatkossakin auttaa vapaaehtoisia ja poliisia tapauksen selvittämisessä, mikäli apua kaivataan.

Poliisin tutkinnassa ei edistystä

Viisi vuotta pimeänä olleen katoamistapauksen tutkinnanjohtaja, rikosylikonstaapeli Jussi Wahe kertoo tekstiviestitse, ettei poliisin tutkinnassa ole kesän aikana tapahtunut juurikaan edistystä.

Wahen mukaan silminnäkijähavainnon perusteella edelleen vaikuttaa siltä, ettei kyseessä olisi ollut Riina.

Wahe on aiemmissa haastatteluissaan myös korostanut, että poliisi pitää Janin kertomusta uskottavana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja