Mainos

Riekko uhkaa kadota Suomesta

Riekon nauru raikuu yhä harvemmilla suoalueilla. Soiden ojitukset ja ilmaston lämpeneminen ovat saaneet aikaan sen, että metsäalueiden riekot ovat vaarassa hävitä Suomen luonnosta kokonaan. Eteläisimmässä Suomessa riekko on jo käytännössä hävinnyt. Ellei nykyinen laskutahti pysähdy, lintu uhkaa kadota alle kymmenessä vuodessa myös Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta.

Metsähallituksen ylitarkastaja Ahti Putaala kertoo, että vielä 1980-luvun alussa metsäriekolla todettiin olevan metsäkanalinnuistamme kaikkein valoisin tulevaisuus. Tilanne muuttui kuitenkin nopeasti. Nyt metsäriekon tila on vakavampi kuin on osattu ennustaa.

- Nykyään riekon eteläraja kulkee Parkano-Kitee-linjalla, hän selvittää.

Tuntureiden riekoilla pyyhkii metsäalueiden riekkokantoja paremmin. Vaikka Ylä-Lapissa elävä riekkokanta on nyt pohjalukemissa, Putaala uskoo, että kyse on vain normaalista vaihtelusta: kannat lähtevät tuota pikaa taas nousuun.

Soiden ojitus pahin kolaus

Jos brittiläisiin tutkijoihin on uskominen, ilmastonmuutoksen takia riekkoa tavataan Suomessa tulevaisuudessa pelkästään tunturi-Lapissa. Ahtiala ei usko näin synkkään ennusteeseen. Hänen mukaansa ennuste ei ota huomioon riekon pahinta uhkaa, elinympäristöjen muuttumista.

- Riekolle sopivia ympäristöjä on menetetty soiden ojitusten vuoksi. Luonnontilaisista soista on ojitettu 60 prosenttia. Riekko ja sen poikueet kaipaavat avoimen suon avaruutta, Ahtiala selvittää.

Ilmastonmuutoskaan ei ole syytön riekon kohtaloon. Viime vuonna tehtyjen alustavien tutkimusten mukaan talvipukuinen riekko joutuu petojen saaliiksi, kun lumet satavat entistä myöhemmin syksyllä ja sulavat aiempaa aikaisemmin keväällä.

Radiolähettimillä lisätietoa

Metsähallitus on ryhtynyt taisteluun uhanalaisten riekkojen pelastamiseksi. Se on kunnostanut jo satoja hehtaareita riekoille sopivia suoalueita. Lisäksi se varustanut Utajärvellä Pohjois-Pohjanmaalla riekkoja radiolähettimellä.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen kanssa tehtävällä yhteistutkimuksella halutaan selvittää muun muassa sitä, tehdäänkö riekkojen pelastamiseksi oikeita asioita.

Metsäriekkoa ei ole aiemmin tutkittu. Kaikki tutkimukset ovat koskeneet tunturialueen riekkoa, eikä niitä voida soveltaa metsäriekkoon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.