Mainos

Rice elvyttää tiekarttaa

Ricen vierailu Israeliin ajoittuu sisäpoliittisesti vaikealle hetkelle. Yhdysvallat pitää Lähi-Idän konfliktin ratkaisemista ensiarvoisen tärkeänä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice on vierailulla Israelissa, missä hän yrittää taivutella Israelin johdon ja palestiinalaiset jatkamaan neuvotteluja tiekarttana tunnetusta rauhansuunnitelmasta.

Ricen mukaan Yhdysvallat pitää Lähi-idän konfliktin ratkaisua ensiarvoisen tärkeänä ja että tiekartta on uskottava tiennäyttäjä kohti kahden itsenäisen valtion ratkaisua.

Hän kehottaa molempia osapuolia tarttumaan tilaisuuteen Israelin Gazasta vetäytymisen jälkeen.

- Me tähdennämme molemmille osapuolille, että heidän on pidettävä kiinni sitoumuksistaan, Rice sanoi lehdistötilaisuudessa Jeddassa.

Ricen uskotaan vetoavan Israelin pääministeriin Ariel Sharoniin, jotta tämä tukisi palestiinalaishallintoa sen valmistautuessa tammikuussa pidettäviin vaaleihin.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas taas saanee kehotuksen hillitä militantteja, joiden hyökkäykset ovat johtaneet Israelin kostoiskuihin.

Palestiinalaiset toivovat, että Ricen vierailun aikana päästäisiin myös lopulta sopuun Gazan ja Egyptin välisen raja-aseman avaamisesta.

Palestiinalaisten ulkoministeri Nasser al-Kidwa sanoo, että sopimus Rafahin raja-asemasta on saatava aikaan hyvin nopeasti samoin kuin sopimus turvakäytävästä Gazan ja Länsirannan välillä.

Rice vierailee Israelissa sisäpoliittisesti vaikealla hetkellä. Työväenpuolueen uusi johtaja Amir Peretz haluaa maahan ennenaikaiset vaalit jo keväälle, mikä saattaisi työntää rauhanprosessin kuukausiksi sivuraiteille.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.