Mainos

Reuters: Trumpin kampanjaväellä oli ainakin 18 kertaa yhteys venäläisiin

0:50

Uutistoimisto Reuters sanoo lähteisiinsä vedoten, että Michael Flynnillä ja muilla Donald Trumpin avustajilla oli yhteyksiä venäläisten kanssa ainakin 18 eri kertaan. Yhteydenotot olivat puhelinsoittoja ja sähköposteja. Reutersin mukaan kyse on aiemmin julkistamattomista yhteyksistä.

Juuri näitä yhteydenottoja liittovaltion poliisi FBI tutkii. Tutkimuksia tekee myös kongressin tutkijaryhmä.

Kontaktit olivat viime vuoden huhtikuun ja marraskuun välillä. Venäjän suurlähettilään Sergey Kislyakin kanssa Michael Flynn oli yhteydessä kuusi keraa, lähteet ovat kertoneet Reutersille. Flynn oli tuolloin presidenttiehdokas Trumpin neuvonantaja ja sittemmin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja.

Flynn joutui eroamaan, koska ei ollut kertonut kaikkea oleellista Venäjä-yhteyksistään.

Lisäksi kampanjaväellä oli Reutersin mukaan yhteyksiä sellaisten Venäjän viranomaisten kanssa, joiden arveltiin olevan lähellä Putinia ja tämän hallintoa. 

Reutersin lähteen mukaan yksi tällainen yhteys oli ukrainalainen oligarkki Viktor Medvedchuk, joka vastustaa Ukrainan nykyhallintoa ja on venäjämielinen. Putin on hänen lapsensa kummi. Medvedchuk on itse sanonut, että hänellä ei ole ollut mitään yhteksiä kampanjaväen kanssa. 

Oma kanava Trumpin ja Putinin välille

Reutersin haastatteleman virkamiehen mukaan näiden yhteydenottojen tarkoitus oli luoda yksityinen keskustelukanava Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja tuolloin presidenttiehdokkaana olleen Trumpin välille. Tarkoitus oli tämän yhteyden välityksellä ohittaa Yhdysvaltain turvallisuusorganisaatioiden virallinen kanava, joka virkamiehen mukaan koettiin turhan byrokraattiseksi.

Reutersin haastattelemien lähteiden mukaan näissä yhteydenpidoissa ei ole nähtävissä mitään väärää. Reutersin mukaan paljastus nostaa kuitenkin Trumpin ja hänen avustajiensa paineita kertoa kaikki tiedot yhteydenpidosta FBI:lle ja kongressin turkijaryhmälle.

Tammikuussa Valkoinen talo kielsi, että kampanjaväellä olisi ollut yhteyksiä venäläisten viranomaisten kanssa presidentinvaalikampanjan aikana. Sittemmin Trumin avustajat ovat vahvistaneet neljä yhteydenpitoa Venäjän suurlähettilään Kislyakin kanssa.

Reuters ei ole saanut tietoihinsa kommenttia Flynniltä, Valkoiselta talolta tai Venäjän ulkoministeriöstä pyynnöistä huolimatta. 

Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri kertoi aiemmin, että oikeusministeriö on nimittänyt liittovaltion poliisin FBI:n entisen johtajan Robert Muellerin vetämään Venäjä-tutkintaa.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja