Retro palautti värit koteihin

Pitkän valkoisen ja pastellisävyisen kauden jälkeen kodit suorastaan loistavat väreissä. Suurikuvioiset painokankaat ja tapetit kehystävät menneiden vuosikymmenten klassikoita ja nykymuotoilun huippuja, jotka nekin ammentavat retrotyylistä.

1970-luku palasi vaatteisiin, kenkiin, meikkeihin ja kampauksiin. Moni jo kerran tuon vuosikymmenen elänyt kaivoi kätköistään koruja, käsilaukkuja ja aurinkolaseja, jotka ovat taas kuuminta muotia.

Oli oikeastaan vain ajan kysymys, milloin villitys laajentuisi myös kodinsisustukseen. Toiset klassikot ovat pitäneet pintansa läpi menneiden vuosikymmenten, toiset pullahtivat nyt takaisin suosioon. Ensiksi mainittujen joukkoon kuuluu eittämättä Birger Kaipiaisen suunnittelema Kiurujen yö -kuosi, joka tosin on jo vuodelta 1957. Kiurujen yötä voi pitää Suomen tunnetuimpana tapettimallina, jonka henki jatkui muun muassa Paratiisi-sarjan käyttöesineissä.

Tyypillisimmillään 70-luku esittäytyy esimerkiksi Mirja Vännin suunnittelemissa Koristekaalissa ja Metsolassa, joilla on voinut tapetoida seinänsä ja verhota ikkunansa, pöytänsä ja ommella vielä vaikkapa käteviä essuja ja kotitakkeja. Metsän asukkaita kuvaavassa Metsolassa yhdistyvät ajalle niin kovin tyypilliset murretut värit, sarjakuvamaisuus ja kansansadut.

Nykytrendin mukaan voimakkaalla tapetilla korostetaan jotakin, eikä samaa kuosia vetäistä kaikille seinille, kuten vuosikymmeniä sitten. Tapetilla saatetaan nyt päällystää vain yksi seinä, pylväs tai sängyn kohta seinällä. Kattojen tapetointi on myös jännittävästi palannut sisustukseen, esimerkiksi pienen alkovin tunnelma voi muuttua täysin tapetoidulla katolla.

Parhaat palat omaan kotiin

Retrotyyli tarkoittaa sisustuksessa laajempaa aikahaitaria kuin pukeutumisessa. Nykysisustukseen haetaan vaikutteita jopa 1920-luvulta lähtien, ei pelkästään 30 tai 40 vuoden takaa. Yksilöllinen ilme syntyy kotiin eri aikakausien yhdistämisestä, vaikkapa Alvar Aallon tuoleista, 70-luvun sohvasta ja sotiemme jälkeisestä sirosta kirjahyllystä ja linjakkaasta sohvapöydästä.

Klassikot, kirpparilöydöt ja nykyaika kohtaavat paitsi huonekaluissa myös kodin koriste-esineissä, valaisimissa, tekstiileissä, matoissa ja tauluissa. Vaatii tietenkin hyvää itsetuntoa ja vakaata makua yhdistää esimerkiksi 20-luvun modernia terästä, kromia ja kiiltävää puuta sekä hippiliikkeen rönsyilevää kukkaisaatetta, sarjakuvataidetta, vakosamettia ja karvalankamattoja. Tosin kotihan rakennetaan omaksi iloksi, eikä vieraita ajatellen.

Vakavasti puhuen retrotyyli poimii sisustukseen parhaat palat piristämään kotia, eikä kautta historian pahimpia virhearvioita. Kotia voi siis maustaa menneen ajan tyylillä ilman että asunnosta tulee varsinaista antiikkia.

Matto gobeliiniksi seinälle

Helpoimmin kodin voi sisustaa retrohenkiseksi 60- ja 70-luvun tavaroin ja tuon ajan värimaailman avulla, sillä näitä esineitä löytää yhä varsin helposti ja huokeasti. Kyseisen ajan lainaaminen on myös helpoin tunnistaa olevan IN.

Vuosikymmeniä sitten suosittiin pop-taiteen helmiä sekä kirkkaita värejä ja vahvoja kontrasteja: kirkasta oranssia, avokadonvihreää, tummanruskeaa, mustaa ja keltaista kullan asemasta seiniin. Nykyajan kodissa ne voivat ryydittää vaaleita perusvärejä.

Verhoihin ja päiväpeitteisiin sopii tyypillinen, suuri ympyräkuvio tai riehakas pallo. Vanhoista sisustuskankaista voi saada vielä ommeltua muutaman tyynyn, sillä todennäköisesti aika on syönyt kankaita ja aurinko haalistanut värit. Eikä ennen vanhaan esimerkiksi verhokankaita ostettu metritolkulla kuten nykyään, vaan verhot päättyivät kukkalaudan alareunaan tai pitkä mitta halkaistiin taloudellisesti kahdeksi verhoksi.

Pallon tapaa muissakin tuon ajan sisustuselementeissä: tuoleissa, valaisimissa ja koriste-esineissä. Hyvässä lykyssä voi löytöjä tehdä mummolan vajoista, kirpputoreilta tai kierrätyskeskuksista, vaikka niiden varaan on turha jättää Eero Aarnion pallotuolin hankintaa.

Tekstiileistä ja matoista on tullut jopa suosittuja keräilykohteita. Nostalgisen kankaanpalan tai todella trendikkään maton voikin aivan hyvin ripustaa seinälle ryijyn tai taulun tavoin. Kuosi on näin turvassa kulumiselta ja saa varmasti kaikkien huomion osakseen.

Retroillessa ei yritetäkään luoda näköispainosta muovisesta modernismista ja anti-design-ajatuksesta. Jotakin 60- ja 70-lukujen tunnelmista voi oikein hyvin käyttää nykyajan kodissakin, esimerkiksi tyylikkyyden ja harmonian luomista niukalla kalustuksella ja raikkaalla värityksellä.

Teksti ja kuvat: Pirjo-Margit Lehtinen / Mediafocus

Lue myös:

    Uusimmat