Retkeilijät löysivät puolipukeisen ruumiin suositun patikkapolun varrelta – Kuka on 14 vuotta sitten kuollut "Vuorten nainen" ja mitä hänelle tapahtui?

Vain hetki sen jälkeen, kun Richard Hill oli poseerannut mukavaa retkeilykuvaa varten, hän huomasi kuvan taustalla makaavan naisen. Ensin he luulivat, että kyse oli puolipukeisesta mallinukesta, mutta lähempi tarkastelu kertoi raa'an totuuden. 

Kyse oli kuolleesta naisesta, joka oli jostain syystä jätetty tunnetun Yorkshire Dalesin retkeilyalueelle. Naisen kohtalosta ei ollut mitään tietoa – eikä tietoa ole saatu 14 vuoteen. Nyt poliisilla on vihdoin aavistus, joka on johtanut mahdolliseen teoriaan naisen viimeisistä hetkistä.

Asiasta kertovan BBC:n mukaan 14 vuotta sitten huono sää oli pakottanut retkeilijät muuttamaan reittiä. He tulivat takaisin kiertotietä. Matkan varrella oli Sell Gill Holes -niminen luolasto, joka oli suosittu lepo- ja kuvauspaikka. 

Tästä kohdasta he löysivät naisen ruumiin. Puuttuvat kynnet kertoivat, että kyse oli ihmisestä, ei mallinukesta.

– Se oli epätodellista. Se ravisutti minua syvästi ja kun tajusin, mitä olimme löytäneet, itkin koko seuraavan päivän, Hill sanoo.

Aasialainen "vuorten nainen"

Tutkijat piirsivät naisesta kuvan, joka ei kuitenkaan välttämättä ollut paras mahdollinen. Piirros oli tehty kuoleman jälkeen, joten piirteet olivat muuttuneet. 

Se tiedettiin, että nainen oli 149 senttimetriä pitkä ja painoi 63 kiloa. Hänet arvioitiin 25-35-vuotiaaksi ja hänellä oli puolipitkät, tummat hiukset. 

Naisen arveltiin olevan kotoisin Kaakkois-Aasiasta, mahdollisesti Thaimaasta, Filippiineiltä, Laosista, Vietnamista tai Indonesiasta. 

Kukaan ei tiennyt, miten hän oli päätynyt pohjoisen sumusille vuorille. Häntä ryhdyttiin kutsumaan "vuorten naiseksi" (Lady of the Hills). 

Paikallinen yhteisö oli surullinen naisen kohtalosta ja siitä, että kukaan ei kaivannut häntä. Naiselle järjestettiin hautajaiset, joihin osallistui yli 40 ihmistä. 

Sade toi ruumiin piilosta?

Poliisi arveli, että naisen ruumis oli yritetty piilottaa. Rankat sateet olivat paljastaneet piilon.

Tutkimukset osoittivat, että nainen oli ollut kuolleena 1-3 viikkoa, mutta hänestä ei löytynyt jälkiä suurista vammoista. 

Kuolinsyytä ei siis pystytty määrittämään eikä luonnollistakaan kuolemaa voitu vahvistaa tai poissulkea elimistön tuhoutumisen takia. Ulkona luonnon armoilla ruumis ei kuitenkaan ollut montaa päivää ollut. 

Naisella oli päällään ainoastaan sukat, farkut ja rintaliivit. Erään teorian mukaan hän saattoi menehtyä hypotermiaan, joka saattaa johtaa polttavaan tunteeseen ja siihen, että henkilö riisuu omat vaatteensa.

Oliko nainen "thaimorsian?"

Tapaus päättyi ratkaisemattomaksi, ennen kuin vuonna 2016 esille nostettiin uudenlainen teoria. Sen mukaan nainen saattoi olla niin sanottu thaimaalainen morsian, jolla tarkoitetaan valkoisen miehen ja aasialaisen naisen suhdetta. 

Naisen sormessa oli löytöhetkellä kultainen sormus, joka jäljitettiin Bangkokiin. 

Tutkijoiden mukaan suhteen rikkoutuminen saattaa selittää sen, ettei kukaan ole kaivannut naista. Omaiset luulevat hänen muuttaneen uuteen maahan, toiset hänen palanneen kotimaahansa.

Näin puoliso, jos hän oli syyllinen naisen kuolemaan, saattoi päästä pälkähästä. Hän on saattanut tulla kaukaa, heittää ruumiin syrjäiseen paikkaan tai piilottaa sen ja palata normaaliin elämäänsä. 

Tutkijat uskovat, että mahdollinen surmaaja tiesi luolastosta. 

Uudet tutkimustavat avuksi

Morsian-teoriaa tukee myös se, että uusien menetelmien perusteella on pystytty tutkimaan esimerkiksi naisen luustoa ja hampaita sekä hiuksia, joista on määritetty maaperän ja ravinnon vaikutuksia.

Tulosten mukaan nainen todella asui Kaakkois-Aasiassa, mutta viimeisten vuosiensa aikana hän vaikuttaisi asuneen Britanniassa. 

Tutkijat sanovat BBC:lle uskovansa, että tapaus saadaan vielä ratkaistua.

Mysteerit voivat toisinaan ratketa. Alla olevalla videolla kerrotaan, kuinka kadonneen miehen mysteeri selvisi vuosikymmenien jälkeen.

Kadonneen miehen mysteeri ratkesi vuosikymmenien jälkeen 1:46

Lue myös:

    Uusimmat