Ratkesiko Australian kenties suurin mysteeri, "Somertonin miehen" tapaus? Kuolemaa varjostivat erikoiset seikat ja salaperäinen viesti

Noin 70 vuotta ihmisiä kiehtonut, lukuisia salaliittoteorioita poikinut, Somertonin miehen mysteeri on ehkä vihdoin ratkennut. Asiasta kertovat BBC ja CNN. 

Somertonin miehen ruumis löytyi Etelä-Australiasta Somertonin rannalta Adelainen kaupungista 1. joulukuuta vuonna 1948. Miehen henkilöllisyys ja kuolinsyy ovat olleet vuosikymmenien ajan mysteeri. 

Somertonin miestä on pidetty milloin kylmän sodan vakoojana, milloin rakkaushuolien seurauksena kuolleena. Ihmetystä kuolemassa ovat herättäneet monet seikat ruumiissa sen löytöhetkellä.

Outoja seikkoja ruumiissa

Miehen arvioitiin olleen kuolinhetkellään noin 40–50-vuotias. Ruumis löytyi puoli-istuvassa asennossa rannasta hiekalta, puoliksi poltettu tupakka kauluksellaan, jalat suorina, mutta nilkat ristiasennossa. Somertonin mies oli pukeutunut siistiin pukuun, vaikka vuodenaikaan nähden Australiassa oli hyvin lämmin. Hänellä oli mukanaan matkalippu.

Ulkoisia väkivallan merkkejä ei löytynyt, mutta kuolemassa oli jotain hyvin luonnottoman oloista. Pitkään miehen epäiltiin kuolleen myrkytykseen.

Kuolinhetkellään miehellä ei ollut mukanaan minkäänlaista henkilöllisyystodistusta tai lompakkoa.

Runonpätkä – "Se on loppu"

Miehen housuista löydettiin salatasku, jossa oli pieni paperinpala. Lapussa oli kaksi sanaa: Tamam Shud, joka tarkoittaa farsin kielellä ”se on loppu.” Sanat ovat peräisin 1100-luvulla kirjoitetusta runoteoksesta Rubaiyat, mikä on runoilija Omar Khaijamin käsialaa.

Myöhemmin löytyi teos, josta paperinpalan uskotaan olevan peräisin. Teoksen löysi ulkopuolinen henkilö. Teoksessa oli haaleaa tekstiä ja puhelinnumero, jonka yhdistelmän uskottiin olevan koodi. Australian merivoimien tiedustelupalvelu julisti koodin rikkomattomaksi, kun vuosikymmentenkään jälkeen arvoitusta ei ratkaistu.

Kun Somertonin mies haudattiin, hautakivessä luki ”tuntematon mies”.

Tavallinen mies?

Viime vuonna Australia ohjasi resursseja selvittämättömien henkirikosten tutkintaan. Myös Somertonin miehen kuolema otettiin uudelleen syyniin.

Tutkijat ovat uskoneet selvittäneensä miehen henkilöllisyyden. Somertonin miehen uskotaan olevan Carl Webb, tavallinen melbournilainen sähköinsinööri.

– Tuntuu kuin olisin kiivennyt Mount Everestin huipulle, kommentoi kuolemaa tutkinut Derek Abbott DNA-tuloksen saatuaan.

Hänen uskotaan syntyneen vuonna 1905 Melbournen lähiössä.

Puhelinnumeron ja kirjainten uskotaan viittaavan hevosten nimiin. Webb löi mielellään vetoa hevosista.

Matkalla Adelaideen

Hän oli naimisissa Dorothy Robertson -nimisen naisen kanssa. Entisen rakkauden perässä Webbin uskotaan matkustaneen Adelaideen. Vaimon nimittäin uskotaan jättäneen Webbin, ja muuttaneen etelärannikolle.

Webbin uskotaan kenties matkustaneen entisen vaimonsa jalanjälkiä seuraten. Seuraavaksi tutkijat haluavatakin selvittää vaimon henkilöllisyydestä lisää, sillä runon sanat viitannevat rakkauteen.

Viranomaiset eivät ole vielä vahvistaneet tutkijoiden tuloksia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja