Reserviläisiä pakolla Naton sotiin? Näin ehdokkaat vastaavat

Osa ehdokkaista kannattaa ammattiupseerien määrän lisäämistä, Stubb haluaa eliittireservin 7:17
Näin ehdokkaat kommentoivat reserviläisten tilannetta Suomessa tuoreen Nato-jäsenyyden myötä.

Osa ehdokkaista pitää tarpeellisena ammattisotilaiden määrän kasvattamista.

Nato-jäsenyys antaa Suomelle turvaa, mutta vaatii vastineeksi Suomelta osallistumista Naton operaatioihin. Tulevia operaatioita varten perustetaan valmiusjoukot ja ne kootaan pääosin reserviläisistä.

Mitä tehdään, jos vapaaehtoisia reserviläisiä ei ole tarpeeksi?

Valitsijayhdistyksen ehdokas Pekka Haavisto ei usko, että reserviläisiä täytyy lähettää vastoin tahtoaan. Sen sijaan pidemmällä tähtäimellä tulee muodostaa valmiusjoukot, jotka ovat sopimusvaraisia. 

– Tähän liittyy sosiaalisiin etuuksiin ja palkkaan liittyviä asioita, mutta meillä tulee olla valmius osallistua Naton operaatioihin, Haavisto sanoo. 

Kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb ei myöskään usko asian olevan ongelma. 

– Ammattisotilaiden määrää tulisi nostaa ja samalla ehdotan, että perustamme noin 5 000 henkilön eliittireservin, joka ei ole Puolustusvoimain palveluksessa, mutta jotka ovat sitoutuneita lähtemään tällaisiin operaatioihin hoitamaan oman maan puolustusta sekä Naton operaatioita.

Kristillisdemokraattien ehdokas Sari Essayahin mukaan Suomi tarvitsee lisää ammattiupseereita. 

– On huomattava, että Nato-rakenteet vaativat lisää ammattisotilaita. Sotilasuraa on pidettävä houkuttelevana nuorille, Essayah sanoo.

Samaa mieltä on myös valitsijayhdistyksen ehdokas Olli Rehn, joka ei myöskään usko siihen, että vapaaehtoisia ei riittäisi.

– Kasvatetaan ammattiupseerien ja ammattisotilaiden määrää ja sen rinnalla vahvistetaan sopimussotilaisiin perustuvan valmiusjoukon määrää, Rehn toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat