Reppureissulle voi lähteä myöhemmälläkin iällä – katso vinkit Aasiaan!

Marketta Horn, 62, rohkaisee vanhempia naisia lähtemään maailmalle reppu selässä. Elämänkokemus auttaa matkassa, ja erityisesti Aasiassa vanhempia ihmisiä arvostetaan eri tavalla kuin länsimaissa.

Marketta Horn tietää mistä puhuu. Onhan hän itse viettänyt muun muassa 14 kuukautta Aasiassa ja Australiassa vain neljällä dollarilla päivässä. Halvalla matkustaminen on täysin mahdollista, mutta budjetiksi hän suosittelee vähän isompaa summaa kuin neljää dollaria päivää kohden.

Hornin mielestä kukaan ei ole liian vanha matkustamaan, sillä ikä tuo lisää varmuutta ja elämänkokemusta, joiden avulla reissussa pärjää.

– Iän tuoma kokemus auttaa suhtautumaan yllättäviin tilanteisiin oikealla tavalla. Vanhemmat ihmiset eivät myöskään lähde matkalle iskumielessä, koska se vaihe elämästä on jo koettu. Siksi matkalla on helpompi olla täysillä mukana.

Aasiaan lähtöä ei kannata pelätä. Hornin oman kokemuksen mukaan ihmiset ovat aina valmiita auttamaan ja pitämään huolta yksinäisistä matkaajista.

– Siellä on hyvin turvallista liikkua, joten rohkaisen kaikkia lähtemään matkaan. Ihmiset tulevat mielellään juttelemaan yksin matkustavalle naiselle – ja ihan hyvissä aikeissa.

Kun kulttuurit kohtaavat

Aasian maissa on paljon eri uskontokuntien edustajia. Muslimimaissa Horn kehottaa luottamaan terveeseen järkeen. Paikalliset eivät ole välttämättä tottuneet näkemään valkoihoista naista ilman huntua. Tunteiden ilmaiseminen julkisesti voi olla paikallisille täysin uusi kokemus.

– Olen aika herkkä itkemään ja muistan, kuinka joskus ympärilleni kerääntyi joukko miehiä ihmettelemään kyyneleitäni. Tavallaan oli hienoa näyttää heille, että me valkoisetkin naiset olemme aivan tavallisia ihmisiä, me nauramme ja itkemme.

Kiinasta Hornille on jäänyt mieleen kaduille rantautunut seksiteollisuus. Kadun varsilla myytävissä seksivälineissä kuvatut naiset olivat aina länsimaisia, eivät koskaan paikallisia.

– Minusta meillä vanhemmilla naisilla on vähän velvollisuuskin näyttää, että meidän kanssamme voi olla tekemisissä muutenkin kuin puhelinseksilinjojen kautta.

– Ihmisiä me kaikki olemme. Meidän kaikkien on syötävä, käytävä vessassa ja rakastettava.

Marketta Hornin vinkit reippureissulle Aasiaan:

- Pakkaa reppusi korkeintaan kahdeksan kilon painoiseksi.

- Ota omat ruokailuvälineet mukaan, sillä Aasian maissa tiskaus voi olla leväperäistä.

- Ota mukaan oma lakanapussi, jota voit käyttää hotelleissakin. Pyykinpesu on paikallisille valtava urakka ja vaiva.

- Vältä raakoja kasviksia ja hedelmiä, joita ei voi kuoria.

- Älä käytä merkkivaatteita tai -kenkiä, ne ryöstetään päältäsi. Vaatimaton ulkonäkö suojaa varkailta. Horn itse ei tullut kertaakaan ryöstetyksi yli vuoden kestäneellä matkallaan.


Studio55.fi/Tuuli Lindgren


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja