Rentoudu viikonlopun aikana tehokkaasti – asiantuntijan vinkit!

Jos koet olevasi jälleen loman tarpeessa, käytä viikonloppu tehokkaasti hyväksesi. Business ja life coach Päivi Nurmesniemi neuvoo, että tärkeintä on keskittyä siihen, mitä on tekemässä.

Ah, perjantai – vihdoinkin! Väsyneenä kampean itseni kotiin ja onnittelen itseäni tulevista vapaapäivistä. Ennen kuin huomaankaan, on taas sunnuntai eikä olo ole vieläkään energinen, kaikkea muuta.

– Kaikkein tärkeintä on tehdä vain yhtä asiaa kerrallaan. Jos esimerkiksi viettää laatuaikaa lasten kanssa, niin sitten todella tekee niin, eikä esimerkiksi pohdi samalla tulevan maanantain työasioita, toteaa business ja life coach Päivi Nurmesniemi.

Nurmesniemen mukaan ajatukset lähtevät helposti harhailemaan ja yhtä asiaa tehdessään tulee todellisuudessa häsellettyä montaa juttua kerrallaan.

Okei, tunnustan – saatan esimerkiksi katsella televisiota, keskustella netissä ystävän kanssa, kokata ja leikkiä koiran kanssa yhtä aikaa. Ei kuulosta kovinkaan rentouttavalta. Usein myös sorrun väsyneenä siihen, että olen "tekemättä mitään", mikä käytännössä tarkoittaa sohvalla makoilua ja television tuijottelua.

– Eihän esimerkiksi television katseleminen ole sitä, että on tekemättä mitään, Nurmesniemi huudahtaa.

– Jos aikoo olla tekemättä mitään, tulisi todella nautiskella hiljaisuudesta vaikkapa luonnon keskellä. Esimerkiksi suosikkiohjelmien katselu televisiosta on erittäin rentouttavaa, mutta siihenkin pitää oikeasti keskittyä. Jos vain makaa sohvalla television edessä, eikä varsinaisesti edes katsele sitä, tulee todellisuudessa vain kuormittaneeksi itseään enemmän.

Tee sitä, mikä tuntuu itsestä hyvältä

Itsensä hemmottelu on erityisen tehokasta rentoutuslääkettä keholle ja mielelle. Erityisen tehokkaaksi Nurmesniemi mieltää luonnossa liikkumisen ja siellä hengitykseen keskittymisen.

– Tee sitä, mistä eniten nautit, oli se sitten mitä hyvänsä. Ei kannata mennä aina perheen suunnitelmien mukaan, sillä jos itsellä ei ole hyvä olo vaan tekee marttyyrimaisesti sitä mitä muut haluavat, ei taatusti ole rentoutunut. Valitse mahdollisuuksien mukaan niitä asioita, joista itse nautit ja yrittäkää yhdistellä niitä koko perheen tekemiseksi.

Hälytyskellojen tulisi soida siinä vaiheessa, jos mikään ei tunnu miltään.

– Jos et esimerkiksi saa mielihyvää asioista, joita olet aikaisemmin tehnyt mielelläsi, on hyvä ottaa hieman takapakkia. Esimerkiksi erilaiset rentoutusharjoitukset ovat tässä hyviä ja auttavat palautumaan nopeammin kuin pelkkä lepo, Nurmesniemi toteaa.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat