Rengasvalmistaja karmean kohun keskellä: Goodyear yritti estää automediaa uutisoimasta "hengenvaarallisesta" renkaasta

0:12

Yhdysvaltalainen autojulkaisu Jalopnik kertoi tällä viikolla joutuneensa rengasvalmistaja Goodyearin painostuksen kohteeksi.

Katso pääkuvan videolta, miten hinataan autoa Klaukkalan malliin!

Jalopnikin toimittaja Ryan Felton kertoo yrittäneensä saada rengasvalmistajalta kommenttia väitteeseen, että se olisi ollut ainakin kahden vuosikymmenen ajan tietoinen erään renkaansa hengenvaarallisuudesta. Felton sai arizonalaiselta oikeusistuimelta lakitoimiston kirjeen, jonka mukaan Goodyearin tietty rengas olisi yhdistetty vuosien saatossa satoihin onnettomuuksiin, joissa on kuollut tai loukkaantunut 98 ihmistä.

Goodyear ei koskaan vastannut Feltonin kommenttipyyntöön. Sen sijaan Felton sai selville, että rengasvalmistaja oli lähestynyt arizonalaista tuomaria ja vaatinut tätä soittamaan suoraan Feltonille ja kieltämään kirjeen sisällön julkaisemisen. Tuomari ei, varsin ymmärrettävistä syistä, tehnyt pyydetysti.

Feltonin mukaan ei ole poikkeuksellista, että yritykset pyrkivät estämään arkaluontoisten asiakirjojen julkaisemisen eri oikeusasteisiin vetoamalla.

– Häikäilemätön yritys pyytää tuomaria soittamaan suoraan toimittajalle on kuitenkin ennenkuulumatonta, Felton kirjoittaa.

Mokasiko virkailija antaessaan kirjeen toimittajalle?

Jalopnik julkaisi kyseisen 29-sivuisen kirjeen, jossa asianajaja David Kurtz pyytää Yhdysvaltain liikenneturvallisuusvirastoa käynnistämään tutkimukset matkailu-autoihin suunnitellusta Goodyearin G159-renkaasta. Kirjeessä viitataan myös renkaan turvallisuuspuutteista kerättyyn todistusaineistoon, jota kerrotaan olevan tallessa vuodesta 1996 aina vuoteen 2015 asti.

Felton oli aiemmin tällä viikolla paikalla oikeusistunnossa, jossa käsiteltiin Goodyearin vaatimusten laillisuutta. Goodyearin asianajajan Foster Robbersonin mukaan Felton oli saanut kirjeen käsiinsä virkailijan tekemän virheen vuoksi, minkä johdosta heidän pyrkimyksensä sen julkaisemisen estämiseksi oli perusteltua. Felton oli pyytänyt kirjettä oikeudelta nähtäväksi ja hänen pyyntöönsä suostuttiin.

USA:n korkein oikeus on aiemmin linjannut, että medialla on oikeus julkaista salassapidettävääkin tietoa sisältäviä dokumentteja, mikäli tieto on hankittu laillisesti, se on oikeellista ja koskee myös suurempaa yleisöä. Jalopnikin julkaistua kirjeen aiemmin tällä viikolla, aiheesta uutisoivat muun muassa Associated Press sekä Wall Street Journal.

Tuomari ei ainakaan toistaiseksi ottanut kantaa siihen, oliko virkailija tehnyt virheen luovuttaessaan dokumentit toimittajalle.

– Se on valitettavaa, mikäli näin on päässyt käymään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja