Mainos

Remonttityömaan seinästä löytyi lähes 350 vuotta vanha yllätys – vanhempi kuin itse rakennus: "Kätkettiinkö se tarkoituksella seinän sisään?"

2:20

Remonttiurakat viivästyvät tai ylittävät suunnitellun kuluarvion useinkin, mutta harvemmin samasta syystä kuin Pariisissa viime kesänä. Korjaustöiden keskellä olleen liikehuoneiston seinästä löytyi nimittäin vuosisatoja vanha jättimäinen maalaus.

Rue de Marignan – kadulla aivan Pariisin ydinkeskustassa sijaitsevaa liikehuoneistoa oltiin remontoimassa uutta käyttöä varten, kun työntekijät löysivät melkoisen yllätyksen seinän sisästä. Vanhan lakkapinnan alta seinästä alkoi pilkottaa "jotakin outoa", kuten havainnon ensimmäisenä tehnyt työntekijä asian ilmaisi.

Nopeasti havaittiin kyseessä olevan jotakin arvokasta ja asiantuntijat kutsuttiin paikalle. Kokenut maalausten restauroija Benoît Janson kuvailee tilannetta hyvin poikkeukselliseksi.

– Kun näin, mitä seinästä oli paljastumassa, tunnekuohuni oli yhtä iso kuin maalaus itse, Janson sanoo.

Aiemmin muun muassa vakuutustoimistona palvelleeseen tilaan oli tarkoitus avata Oscar de la Rentan muotiliike nyt tammikuussa. Avaus kuitenkin myöhästyy maalauksen restauroinnin vuoksi.

Päätyminen seinän sisään hämärän peitossa

Teos on öljyvärimaalaus kankaalle ja se on liimattu kiinni seinään. Maalaus on suurikokoinen, noin 3 X 6 metriä. Tutkimusten jälkeen ilmeni, että teos on vuodelta 1674 ja sen tekijä on Arnould de Vuez.

Teos esittää markiisi de Nointelin saapumista Jerusalemiin. Sen uskotaan olevan yksi neljän maalauksen sarjasta, joka esittää de Nointelin matkoja Lähi-Idässä. De Nointel oli Aurinkokuninkaana tunnetun Ludvig XIV:n lähettiläs Ottomaanien valtakunnassa.

Teos ja tekijä tunnistettiin nopeasti. Maalauksesta oli olemassa kuva vuonna 1900 painetussa kirjassa, mutta itse teos oli sittemmin kadonnut.

Epäselvää edelleen on, miten ja milloin teos päätynyt seinän sisään. Rakennus, josta maalaus löytyi, on valmistunut 1700-luvun loppupuolella, eli se on noin sata vuotta maalausta nuorempi.

– Olivatko rakennuksen jotkut aiemmat omistajat myös maalauksen omistajia? Varastettiinko se jostakin? Kätkettiinkö se tarkoituksella seinän sisään esimerkiksi sotaa piiloon? Tässä on paljon kysymyksiä, joihin etsimme vastauksia ja joista voisi kirjoittaa agenttitarinan, sanoo arkkitehti Nathalie Ryan, joka osallstui teosta koskeviin tutkimuksiin.

Saa jäädä paikalleen

Maalauksen omistajaksi katsottiin rakennuksen omistaja. De la Rentan toimitusjohtaja Alex Bolen pääsi sopimukseen omistajien kanssa maalauksen kohtalosta. Bolen lupasi maksaa maalauksen entistämiskulut, jos saa jäädä näytteille löytöpaikkaansa De la Rentan myymälään siksi aikaa, kun liike toimii tiloissa. Yhtiö on tehnyt 10 -vuotisen vuokrasopimuksen liiketilan käytöstä.

– Olen todella onnekas saadessani olla osa tätä koko koko kokemusta, Ryan sanoo.

Läheet: CNN, New York Times, Jerusalem Post

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja