Remontti-Reiska aloittaa keittiöremontin

Rivitalon keittiö oli jokseenkin alkuperäisessä kunnossa ja toi tuulahduksen 1970-luvulta. Kaapistot olivat samat, mitkä rakentajat olivat Kekkosen aikaan seinälle nostaneet, materiaalit tummia ja toiminnallisuus sen ajan mukaan mietittyä. Uuden asukkaan haaveena on avokeittiö, jossa on huomioitu perheen kaksi pientä lasta. Avaruutta, valoa ja runsaampia työtiloja kaivataan!

Asunto-osakeyhtiössä on otettava yhteys hallitukseen. Isännöitsijä toimii asiantuntijana ja välikätenä. Tässä puretaan kevyt väliseinä, mutta myös sähkövetoihin ja vesijohtoihin joudutaan kajoamaan. Kaikki edellyttää lupia ja tiedottamista. Ilmanvaihto on hyväksi onneksi asuntokohtainen, joten sen uusiminen ei sekoita koko rakennuksen ilmanvaihtoa, vaan asennukset voidaan suorittaa rauhassa ja laittaa säädöt kohdalleen remontin jälkeen.

Vaikka purkutyö on kohtuullisen pieni, tämän ikäisissä taloissa on teetettävä asbestikartoitus. Sitä käytettiin kiinnitysaineissa aina 1980-luvun lopulle asti, jolloin se kiellettiin asetuksella. Koska joillain tekijöillä saattoi olla vanhaa varastoa vielä jonkin aikaa sen jälkeenkin, kartoitus on syytä teettää vielä 1990 rakennetuissa taloissakin.

Aineen vaarat tiedettiin toki jo aikaisemmin, ja ensimmäiset asbestittomat kiinnitysaineet tulivat markkinoille jo 80-luvun alussa. Täältäkään asbestia ei löytynyt – muuten purkutyö olisi pitänyt teettää siihen perehtyneellä ammattiliikkeellä. Nyt ne voitiin turvallisesti tehdä itse.

Asbestikartoituksen teko maksaa parisataa euroa ja tuloksen saa jopa parissa päivässä. Kalliin remontin on syytä onnistua kertaheitolla Keittiön uusiminen maksaa aina paljon ja siksi on erityisen tärkeää, että se todella saadaan toimivaksi. Kaiken a ja o on ammattitaitoinen suunnittelija. Joka Kodin Asuntomarkkinoiden asiantuntijana toimiikin Anne Malin Työtehoseurasta.

"Ensin on kartoitettava perheen toiveet. Oikein hyväksi lähtökohdaksi on osoittautunut se, että pohditaan ensin yhdessä vanhaa keittiötä: mikä siellä on toiminut hyvin, mikä huonommin."

Keittiötila on mitattava hyvin tarkasti. Missä ovat viemärit? Onko ylimääräisiä putkia – esimerkiksi ilmastointia varten? Millaisia ulokkeita seinissä ja katossa on? Nyt mittausten teko oli helppoa, koska kaikki vanhat kalusteet oli purettu ja kuljetettu pois.

"Kaikissa tutkimuksissamme on tullut esiin se, että suunnitelmaa on lähdettävä kehittämään lieden ja vesipisteen sijoittamisesta. Se on se akseli, jonka ympärille keittiössä työskenteleminen keskittyy. Ne kannattaakin sijoittaa samalle seinälle, jolle mielellään jätetään myös työtilaa noin 60-100 cm. Tämän työtilan on todella oltava vapaata tilaa, johon ei suunnitella mitään laitteita – ei kahvinkeitintä tai mikroaaltouunia! Siinä on pystyttävä ihan oikeasti työskentelemään."

Myös sopiva työskentelykorkeus on mietittävä yhdessä, käyttäjien pituutta kun ei ole standardoitu. Myös erilaiset työt vaativat hiukan erilaista korkeutta. Malin suositteleekin, että keittiössä saisi mielellään olla erikorkuisia työpöytätasoja. Samoin astianpesukone, uuni ja muut koneet voidaan nostaa ylemmäs perinteisestä lattiasijoituksesta. Harvassa keittiössä on kuitenkaan mahdollista nostaa niitä kaikkia ylös. "Silloin on päätettävä asiakkaiden kanssa, mitä laitetta heidän taloudessaan eniten käytetään", Malin neuvoo. "Aika usein se on astianpesukone."

Heti alussa on valittava myös kotitalouskoneet – ei ainoastaan valmistaja, vaan myös malli ja tyyppi, sillä samalla valmistajalla voi olla mitoitukseltaan hyvinkin erilaisia koneita.

Kylmää ja kuumaa konetta ei koskaan pidä sijoittaa vierekkäin. Jääkaappia ei pidä laittaa astianpesukoneen, uunin tai edes lämmityspatterin viereen. Liesi ja astianpesukone puolestaan voivat hyvinkin sijaita vierekkäin.

Sähköpisteitä ei keittiössä ole oikeastaan koskaan liikaa. Nykyaikaisessa keittiössähän käytetään mitä moninaisimpia sähköä vaativia pienlaitteita kahvinkeittimistä leivänpaahtimin.

"Hyvin moni kuuntelee keittiössä työskennellessään radiota, ja matkapuhelinkin on siellä usein latauksessa", Malin muistuttaa.

Rasioiden määrän lisäksi kannattaa pohtia tarkoin myös niiden sijoittelua: suositus on se, ettei pistorasia jää minkään laitteen taakse vaan olisi aina joko viereisessä kaapissa tai laitteen ylä- tai alapuolella. Pistorasian voi kiinnittää myös vaikkapa hyllyn alapintaan.

Keittiön uusijan muistilista:

  • - Selvitä tarvittavat luvat.
  • - Selvitä tarvitaanko asbestikartoitusta.
  • - Ilmoita isännöitsijälle.
  • - Huomio naapurit (melu ja siisteys).
  • - Kierrätä kaikki mahdollinen purkujäte.
  • - Tee keittiö kerralla vastaamaan tämän päivän tarpeita: sähkö, vesi, viemäröinti, kalusteiden mekanismit.

(JKA 8.9.2006)

Lue myös:

    Uusimmat